ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Γενικές Πληροφορίες
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Υπηρεσίες
Συλλογές
Επιμορφωτικά Προγράμματα
Εκδηλώσεις
Βραδιές Βιβλίου
Εκδηλώσεις για Παιδιά
Ηλ.Πηγές Πληροφόρησης
Νέα Αποκτήματα
Ημερολόγιο
Νέα
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΕκδηλώσεις
ΕκδηλώσειςPrint

«Εξερεύνηση του Διαστήματος» είναι ο τίτλος σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου από 17 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο πλαίσιο της διοργάνωσης: «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου», μία διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας από την UNESCO.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου εντάσσονται στην κατηγορία δράσεων: «Ανοικτές Συλλογές» και ξεκινούν με την παρουσίαση στο κοινό επιλεγμένου υλικού της Συλλογής της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος με θέμα «Η εξερεύνηση του Διαστήματος», που περιλαμβάνει βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και τμήμα της βραβευμένης αστροφιλοτελικής συλλογής Κλέωνος Διονυσάτου.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, πάντα στο ίδιο πλαίσιο, έχει προγραμματίσει και σειρά άλλων παράλληλων συνοδευτικών δράσεων όπως:

  • Πλανηταριακές παραστάσεις που συνδέονται με το κεντρικό θέμα.
  • Επιμορφωτικά εργαστήρια στο Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab και στην Βιβλιοθήκη.
  • Διαλέξεις, αναγνώσεις και συζητήσεις με βάση βιβλία σχετικά με την εξερεύνηση του Διαστήματος στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, και
  • εργαστήρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος STEM for Youth που υλοποιούνται από την επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις είναι δωρεάν.

Τρόπος συμμετοχής
Σε όλες τις δράσεις της Βιβλιοθήκης (πλην της επίσκεψης στην ανοικτή συλλογή),  του UTech Lab και του Stem for Youth απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 210 9469641.

 

Σε όλες τις δράσεις του Πλανηταρίου απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου και από τις 18:00 της ημέρας της δράσης.

Προσβασιμότητα
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
Γλώσσα
Ελληνικά. Οι πλανηταριακές παραστάσεις είναι διαθέσιμες και στα Αγγλικά.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«Η εξερεύνηση του Διαστήματος» Αφιέρωμα με με αφορμή την έναρξη της διοργάνωσης «Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

 

 

Αφιέρωμα με κεντρικό τίτλο «Η εξερεύνηση του Διαστήματος» πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 με αφορμή την έναρξη της διοργάνωσης «Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και παρουσιάζει με τρόπο απλό, ευχάριστο και επιστημονικό, τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος, αποσκοπώντας να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να εμπλακούν επιστημονικά και επαγγελματικά, με συναφείς τομείς.

Θυμίζουμε σε όσους και όσες δεν θα μπορέσουν να είναι σήμερα κοντά μας ότι μπορούν να παρακολουθήσουν την ομιλία ζωντανά από τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://diavlos.grnet.gr/event/e1077

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

   

 

«Ας μιλήσουμε για τις βιβλιοθήκες. Αξίζει!». 11η Διεθνής Συνάντηση από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 (ώρες 17:00-21:00).

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

με πολύ χαρά σας προσκαλούμε στη Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 (ώρες 17:00-21:00) και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).  

Η εκδήλωση απευθύνεται όχι μόνο σε βιβλιοθηκονόμους, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, διδάσκοντες και επαγγελματίες τεχνολογιών πληροφόρησης, αφού οι βιβλιοθήκες μπορούν να είναι κόμβος συνεργασιών πολλών ειδικοτήτων, προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και όλων των πολιτών.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, για τα εργαστήρια όμως είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 - 15:30 ).

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και περιβάλλοντος
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015
Πλατεία Νερού, Παραλία Καλλιθέας (Τζιτζιφιές)

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σας περιμένουν την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 στη Γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και περιβάλλοντος, στην Πλατεία Νερού, Παραλία Καλλιθέας, με ποικίλες δράσεις από τις 17:30 μέχρι αργά το βράδυ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων στο συνημμένο αρχείο και κάνετε έγκαιρα κράτηση όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Στους ιστότοπους των διοργανωτών θα βρείτε αναλυτικότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις http://www.kallithea.gr/, http://www.eugenfound.edu.gr/, http://www.piop.gr/.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, έπειτα από έγκαιρη συνεννόηση με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση lib@eugenfound.edu.gr. Επίσης, οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων

 

«Περί Φυτών Αφηγήματα: Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο μας»

 

 

H παρουσίαση του βιβλίου: «Περί Φυτών Αφηγήματα: Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο μας» του Γιάννη Μανέτα, Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 και ώρα 18:30, από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

• Πώς η μικρή παπαρούνα επηρέασε μεγάλες αυτοκρατορίες και πώς το ζαχαροκάλαμο καθόρισε τη διαδρομή του δουλεμπορίου στους νεότερους χρόνους;
• Γιατί η μπανάνα συνδέεται με τις «μπανανίες» και τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά με τον Δρα Φρανκενστάιν;
• Πώς μερικά φυτά καταφέρνουν και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών Κελσίου κάτω απ’ το μηδέν, ενώ άλλα σε απόλυτη σχεδόν ξηρασία;
• Γιατί ο κρίνος και ο κινέζικος λωτός έχουν συνδεθεί με το άσπιλο και το αμόλυντο;
• Πώς ήταν τα πρώτα φυτά που εποίκισαν την ξηρά και πώς ενδέχεται να είναι τα φυτά σε άλλους κατοικήσιμους κόσμους;

Ο Γιώργος Καραμπουρνιώτης, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Έφη Λεβίζου, Λέκτορας στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Γιάννης Μανέτας, μιλούν για το βιβλίο του τελευταίου. Με την ευκαιρία θα συζητήσουμε για... φυτά που επηρέασαν την ιστορία και επηρεάστηκαν απ’ αυτήν, ή για άλλα, οι εξαιρετικές επιδόσεις των οποίων εξάπτουν τη φαντασία, όχι μόνο των επιστημόνων αλλά και του ευρύτερου κοινού.
Η συνάντηση  απευθύνεται στον ανήσυχο αναγνώστη που με όπλα την κοινή λογική και την απλή ανθρώπινη περιέργεια προσπαθεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο που μας περιβάλλει και τα φυτά αποτελούν την ιδεώδη αφορμή για μια τέτοια συναρπαστική περιπέτεια.
 
Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή: 8.30-20.00, Σάββατο και Δευτέρα: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«Το Φάντασμα της Όπερας, η επιστήμη στον πολιτισμό μας»
με τον Κώστα Γαβρόγλου και τον Στέφανο Τραχανά στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

 

Mε την παρουσίαση του θέματος: «Το Φάντασμα της Όπερας, η επιστήμη στον πολιτισμό μας» και εισηγητές τον Κώστα Γαβρόγλου και τον Στέφανο Τραχανά, συνεχίζεται την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 και ώρα 18:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

•Ποιος είναι ο συγκεκριμένος ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας;
•Πώς μεταμορφώθηκαν στη διάρκεια της ιστορίας;
•Πώς προσλαμβάνονται από τις σύγχρονες κοινωνίες;
•Ποια είναι η θέση τους σε μια κουλτούρα που χαρακτηρίζεται αφενός από ένα άκριτο και άκρατο ενθουσιασμό για αυτές και, αφετέρου, από τεχνοφοβικές αντιλήψεις που θεωρούν ότι για όλα σχεδόν τα δεινά του σύγχρονου κόσμου ευθύνονται στις εξελίξεις των επιστημών και της τεχνολογίας;

Κι ενώ κανείς δεν αμφισβητεί ότι η επιστήμη αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα του πολιτισμού μας και ότι οι εξελίξεις γύρω μας έχουν σημαδευτεί από την τεχνολογία,  ο Κώστας Γαβρόγλου, Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών, ΕΚΠΑ και ο Στέφανος Τραχανάς, Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με αφορμή και το βιβλίο του τελευταίου «Το Φάντασμα της Όπερας, η επιστήμη στον πολιτισμό μας», απαντούν στις παραπάνω ερωτήσεις και προτείνουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο με το κοινό.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«Επιστήμη: Πραγματικότητα ή φαντασία;»
Η διάσημη Ισπανίδα συγγραφέας, Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ
μιλά για την εκλαΐκευση της Επιστήμης

 

 

Την συγγραφέα του βιβλίου «Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές», Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ, προσκαλούν στην Αθήνα το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι Εκδόσεις Πατάκη, σε μία και μοναδική διάλεξη με τίτλο «Επιστήμη: Πραγματικότητα ή φαντασία;»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά το κοινό με τον κόσμο της εκλαΐκευσης της επιστήμης Η διάλεξη απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων  των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε εφήβους μαθητές, αλλά και σε όλους τους λάτρεις της εκλαϊκευμένης επιστημονικής λογοτεχνίας. Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην διάλεξη είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 9469631 και 632 (Τρίτη ως Παρασκευή ώρες: 08:30-20:00, Σάββατο και Δευτέρα ώρες: 08:30-15:30). Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Ισπανικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

Μετεωρολογική Περιπλάνηση «Η ιστορία μιας πεταλούδας» παρουσίαση του βιβλίου του μετεωρολόγου κ. Θοδωρή Κολυδά, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:30.

 

Μετεωρολογική Περιπλάνηση «Η ιστορία μιας πεταλούδας» είναι ο τίτλος του βιβλίου του γνωστού μετεωρολόγου κ. Θοδωρή Κολυδά, που παρουσιάζεται από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:30.

Στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) θα απολαύσετε ένα υπέροχο όσο και ενδιαφέρον «ταξίδι» πάνω στα φτερά μιας πεταλούδας! Χωρίς πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις, ορισμούς και στερεότυπες απαντήσεις θα πραγματοποιηθούν αναφορές σε αυτούς που συνέβαλαν στη μετάδοση της γνώσης ανά τους αιώνες και θα ακολουθήσουν διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές και συζητήσεις σχετικές με τις κλιματικές αλλαγές, τη Θεωρία του Χάους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα –θέματα που αναλύονται και στο βιβλίο του κ. Θοδωρή Κολυδά.

Την παρουσίαση, αλλά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα διευθύνει ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ. Δημήτρης Καμπουράκης. Ομιλητές θα είναι ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών κ. Στράτος Θεοδοσίου, ο καθηγητής Υδρολογίας του ΕΜΠ κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο πρώην Βουλευτής και Διευθυντής της Ε.Μ.Υ. κ. Νίκος Καντερές, καθώς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Νάστος. 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
      
Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματικής Γλώσσας κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην η-λεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευ-πρόσδεκτοι. 

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

Γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και περιβάλλοντος στην Πλατεία Νερού της Παραλίας Καλλιθέας

 

 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τον Δήμο Π. Φαλήρου, διοργανώνουν τη Γιορτή Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού της Παραλίας Καλλιθέας (Τζιτζιφιές).

Η δράση αυτή, που περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αποτελεί επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας χρόνων των Βιβλιοθηκών όλων των παραπάνω φορέων και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Σειρά Συναντήσεων: «Διασταυρώσεις»
Από την πήλινη πινακίδα και τον πάπυρο στον κώδικα και από εκεί στο έντυπο βιβλίο: Ένα ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών της Μεσογείου

Mε την παρουσίαση του θέματος: «Από την πήλινη πινακίδα και τον πάπυρο στον κώδικα και από εκεί στο έντυπο βιβλίο: Ένα ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών της Μεσογείου» και εισηγητή τον Γιάννη Χριστιανίδη ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και ώρα 19:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως:

  • Τι είδους ήταν τα Μαθηματικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην αρχαία Μεσοποταμία;
  • Πώς ήταν τα Μαθηματικά στη χώρα των Φαραώ;
  • Πρέπει να υποστηρίζουμε ότι τα Μαθηματικά γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα; Τι σήμαινε να είσαι μαθηματικός την εποχή της Ύστερης Αρχαιότητας;
  • Ποιος είναι ο ρόλος των Αράβων στην ιστορία των Μαθηματικών; Πώς μεταδόθηκαν τα Μαθηματικά από την Αλεξάνδρεια στη Βαγδάτη και από εκεί στον κόσμο της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης;
  • Γιατί τα νεότερα Μαθηματικά γεννήθηκαν στην Ευρώπη;
  • Με τι ασχολείται σήμερα ένας ιστορικός των Μαθηματικών;

θα μας δώσουν την ευκαιρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών που αναπτύχθηκαν στους πολιτισμούς οι οποίοι άνθησαν γύρω από τη Μεσόγειο.

Ο Γιάννης Χριστιανίδης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ). Είναι επίσης ερευνητής (chercheur associé) στο Ερευνητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Κοϋρέ» (Centre de Recherche en Histoire des Sciences et des Techniques “Alexandre Koyré”) του Παρισιού, και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορίας των Μαθηματικών (ICHM). Στις Ελληνικές δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Θέματα από την Ιστορία των Μαθηματικών, Διαμάχες από την ιστορία των αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, Η αναγέννηση του Αρχιμήδη: Πώς ένα μεσαιωνικό βιβλίο του 10ου αιώνα ανατρέπει παγιωμένες απόψεις για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά. Επίσης, ο Γ. Χριστιανίδης διευθύνει το εξαμηνιαίο περιοδικό ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών και της τεχνολογίας Νεύσις.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469 631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

Σειρά Συναντήσεων: «Διασταυρώσεις»
Ιστορίες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ξύλινα αεροπλάνα
και γυναίκες υπολογιστές:
Σκέψεις για την ιστορία της τεχνολογίας και την ιστορία της

 

Mε την παρουσίαση του θέματος: “Ιστορίες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ξύλινα αεροπλάνα και γυναίκες υπολογιστές: Σκέψεις για την ιστορία της τεχνολογίας και την ιστορία της” και εισηγητές τον Tέλη Τύμπα και την Ειρήνη Μεργούπη-Σαβαΐδου, συνεχίζεται την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης οι ομιλητές θα αναφερθούν σε ιστορίες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ξύλινα αεροπλάνα και γυναίκες-υπολογιστές και θα καταθέσουν τις σκέψεις τους για την ιστορία της τεχνολογίας και τα ζητήματα που την καθόρισαν κατά την διάρκεια της διαμόρφωσής της σε αυτόνομο κλάδο. Για παράδειγμα, υποτίθεται ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μια τεχνολογία του μέλλοντος. Κάποιες όμως σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι μια μορφή ηλεκτρικού αυτοκινήτου είχε δοκιμαστεί με επιτυχία για αρκετές δεκαετίες στις αρχές του εικοστού αιώνα. Υποτίθεται επίσης ότι το μέταλλο ήταν ανέκαθεν ανθεκτικότερο από το ξύλο. Κι όμως, όπως μάθαμε πρόσφατα, μια σειρά από ειδικούς επέμεναν για χρόνια ότι το αεροπλάνο θα έπρεπε να έχει ξύλινα και όχι μεταλλικά φτερά. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό ως αυτόματος. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι στην αθέατη πλευρά του εργάζονταν γυναίκες που τον προγραμμάτιζαν, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

Ο βραβευμένος συγγραφέας βιβλίων για νέους Κριστόφ Γκαλφάρ συναντά το κοινό την Τετάρτη 2 Απριλίου και ώρα 19:00

 

 

Τον αστροφυσικό, μαθητή του Stephen Hawking και συγγραφέα του νέου βραβευμένου βιβλίου «Ο Πρίγκιπας των Νεφών ΙΙ – Το πρωινό των τριών ήλιων»,  Δρα Κριστόφ Γκαλφάρ, παρουσιάζουν στο νεανικό κοινό η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι Εκδόσεις Καλέντη.

Η μία και μοναδική παρουσίαση του Κριστόφ Γκαλφάρ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 και ώρα 19:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Παλαιό Φάληρο).

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

«Πέλαγος ἀχανὲς εἰσὶν αἱ φυσικαὶ θεωρίαι»
Επιστημονικές αναζητήσεις στον ελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό
των προεπαναστατικών χρόνων

Mε την παρουσίαση του θέματος: «Πέλαγος ἀχανὲς εἰσὶν αἱ φυσικαὶ θεωρίαι» Επιστημονικές αναζητήσεις στον ελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό των προεπαναστατικών χρόνων και εισηγητές τον Μανώλη Πατηνιώτη και τον Γιώργο Βλαχάκη, συνεχίζεται την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Μνημονική
Ένα βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας 
με την τέχνη και τεχνική της μνήμης.

Ένα βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με την τέχνη και τεχνική της μνήμης, οργανώνεται στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 και ώρα 17:00 έως 20:00.

To εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Με την «βοήθεια» της Μνημοσύνης, της μητέρας των 9 Mουσών, θα «συστηθούμε» με τους αρχαίους ραψωδούς, τους ρήτορες, τους φιλοσόφους, τους ερευνητές του μεσαίωνα και της αναγέννησης, της σύγχρονης εποχής και του ψηφιακού κόσμου και θα  γνωρίσουμε με βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες τις μνημονικές τεχνικές στην αφήγηση ιστοριών.

To εργαστήριο υλοποιείται από τον Γιώργο Ευγενικό, Αφηγητή-Ηθοποιό, Διευθυντή και Δάσκαλο της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και φέρει την Επιστημονική υποστήριξη της  Μαριέττας Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, με αντικείμενο "Νευροψυχολογία και Γλωσσικές Λειτουργίες" στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής  στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος στις Νευροεπιστήμες καις διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Dana Alliance for Brain. Οι δράσεις αυτές στόχο έχουν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους και να συνομιλήσουν μαζί τους με τρόπο απλό και κατανοητό για θέματα σχετικά με τις Νευροεπιστήμες. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός έγκυρου εκλαϊκευμένου επιστημονικού διαλόγου.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«Γιατί μιλάμε και από πότε;» Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00

Έχοντας ως θέμα το: «Γιατί μιλάμε και από πότε» και με αφορμή το βιβλίο του, «Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ» ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης συνομιλεί με το κοινό, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Ο Βασίλης Αλεξάκης, ο οποίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του πολιτισμού στη Γαλλία και στην Ελλάδα, θα μιλήσει για τις πρώτες μορφές επικοινωνίας αναζητώντας την Πρώτη Λέξη.

Είναι άραγε η νοηματική η πρώτη γλώσσα στην οποία μίλησε ο άνθρωπος; Είναι ένας από τους προβληματισμούς που θέτει το μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη «Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ» (Εξάντας, 2011). Ο Μιλτιάδης, ένας καθηγητής συγκριτικής γραμματολογίας, πεθαίνει και η αδελφή του δίνει την υπόσχεση, την ημέρα της ταφής του, να βρει την απάντηση στο ερώτημα που τον βασάνιζε: Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ποτέ ο άνθρωπος; Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ γλώσσας και μουσικής; Ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου συμμετέχει στην παραγωγή της προφορικής γλώσσας και της οπτικής γλώσσας;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα συζητηθούν στην ενδιαφέρουσα συνάντηση, με το συναρπαστικό τρόπο που προσεγγίζει ο συγγραφέας όλα τα θέματα, τα οποία τον απασχολούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, εντάσσεται  στο πλαίσιο του αφιερώματος στις Νευροεπιστήμες που πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά στο Ίδρυμα Ευγενίδου και που φέτος έχει ως κεντρικό θέμα: «Εγκέφαλος και Γλώσσα». Οι δράσεις οργανώνονται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και την  Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και συντονίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Dana Alliance for Brain.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

Σειρά Συναντήσεων: «Διασταυρώσεις»
«Επαναστάσεις στην Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα»
με τον Κώστα Γαβρόγλου και τον Θόδωρο Αραμπατζή
στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Mε την παρουσίαση του θέματος: «Επαναστάσεις στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα» και εισηγητές τους Κώστα Γαβρόγλου και Θόδωρο Αραμπατζή, Καθηγητές του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκινά την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Οι ομιλητές έχοντας επιμεληθεί τα δύο ενδιαφέροντα βιβλία
      • Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης (2012) και
      • Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα (2006)
που κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, προτείνουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο πάνω όσον αφορά στο σχετικό γνωστικό αντικείμενο.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ελλάδας»

 

«Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του τετραήμερου Σεμιναρίου, που διοργανώνεται από 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2013 από το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών, την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Το  Σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε Επαγγελματίες των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων, όπως Συντηρητές, Μουσειολόγους, Αρχαιολόγους, Βιβλιοθηκονόμους και Αρχειονόμους και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο Σεμινάριο με το θέμα αυτό, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να ενημερώσει τα στελέχη των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων ή Φορέων της Ελλάδας για τη σημασία ύπαρξης ενός Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστροφών (Disaster Plan) και να τους προσφέρει θεωρητική ενημέρωση, αλλά και πρακτική εξάσκηση, ώστε κάθε Ίδρυμα να μπορέσει να συντάξει και να οργανώσει το δικό του σχέδιο.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου: «ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ Ο AΝΘΡΩΠΟΣ» των Ν. Λεγάκη & Στ. Χατζηπαναγιώτου την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου

To βιβλίο «Tα Μικρόβια και ο Άνθρωπος» των καθηγητών Νίκου Λεγάκη και Στέλιου Χατζηπαναγιώτου, παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:30, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).

Δύο αξιόλογοι επιστήμονες, ο ομότιμος καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Λεγάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, επιχειρούν να μας γνωρίσουν με τον κόσμο των μικροβίων. Έναν κόσμο που, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει γύρω μας, επάνω μας και μέσα μας, δεν γνωρίζουμε και πολλά για αυτόν.

Στην παρουσίαση έχει προσκληθεί και θα μιλήσει ο κύριος Δημήτριος Τριχόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον Μέλος της Εθνικής  Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας  και της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής του Βελγίου.

Το βιβλίο «Τα μικρόβια και ο άνθρωπος», χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή και κυρίως κατανοητή, προσεγγίζει την έννοια των μικροβίων από όλες τις μεριές, μιας και δεν υπάρχουν μόνο τα παθογόνα, που γνωρίζουμε, αλλά και τα «καλά» μικρόβια, τα οποία είναι κατά πολύ περισσότερα από τα πρώτα και χωρίς τα οποία δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας.

Οι δυο συγγραφείς, οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα, καταφέρνοντας να «μπει» ο ένας στο μυαλό του άλλου, την ημέρα αυτή θα σταθούν στα κυριότερα σημεία του βιβλίου και θα συνομιλήσουν με το κοινό, ώστε να βοηθήσουν  όλους εκείνους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μικρόβια  να ενημερωθούν  τόσο για τα καλά όσο και για τα παθογόνα μικρόβια, καθώς επίσης  για το «δίδυμο» δημόσια υγεία-πρόληψη, τονίζοντας  ότι η γνώση βοηθάει στην υγειονομική «θωράκιση» του κάθε ανθρώπου, του κάθε σπιτιού χωριστά αλλά και όλης της χώρας.

Ξεκινώντας από αυτό που ο θεμελιωτής της Μικροβιολογίας Louis Pasteur συνήθιζε να λέει, ότι η ζωή στον άνθρωπο είναι μικροβιακή – La vie c’ est bacterienne –  θα τονιστεί  η καθοριστική σημασία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου για την εξέλιξη και τη διατήρηση της  υγείας του. Σημειώνεται σχετικά ότι ο αριθμός των ωφέλιμων μικροβίων που φυσιολογικά έχει ο κάθε άνθρωπος είναι 10 φορές περισσότερος από τον αριθμό των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στα «κακά» μικρόβια, στις λοιμώξεις που προκαλούν και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και στην προφύλαξη από αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι λοιμώξεις αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών και διαμόρφωσαν την παγκό¬σμια ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμη και σήμερα, τα μικρόβια, δι¬ατηρώντας το πλεονέκτημα του «απροσδόκητου» και του «αναπάντε¬χου» μάς οδηγούν συχνά σε αδιέξοδες καταστάσεις, προκαλώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr έως και τις 15 Νοεμβρίου 2013.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

 

9ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα «Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο»: 15 και 16 Νοεμβρίου 2013

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) διοργανώνει το 9o Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) και θα απευθύνεται όχι μόνο σε βιβλιοθηκονόμους, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, διδάσκοντες και επαγγελματίες πληροφορικής, αφού οι βιβλιοθήκες μπορούν να είναι ο κόμβος συνεργασιών μεταξύ βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών πληροφορικής προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Στο συνέδριο αυτό, έχουν προσκληθεί ομιλητές από τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, με υπόβαθρο εκπαιδευτικό, βιβλιοθηκονομικό και σχετικό με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν  με τις ομιλίες τους αλλά και με τα σχετικά εργαστήρια, άκρως ενδιαφέροντα θέματα, όπως την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών από τις βιβλιοθήκες, την αξεπέραστη αξία της ύπαρξης βιβλιοθήκης στα σχολεία, τους τρόπους χρήσης δικτύων, τη δημιουργία εκπαιδευτικών πακέτων από τις βιβλιοθήκες για τους εκπαιδευτικούς, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της πληροφοριακής παιδείας στις βιβλιοθήκες με τη χρήση ποικίλων τεχνολογικών εργαλείων, κ.λπ. Έτσι, ο κάθε ομιλητής θα μεταφέρει την εμπειρία του από τους ποικίλους αυτούς τομείς και θα συμβάλλει στη διερεύνηση της στενής σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιβλιοθηκών και τους τρόπους με τους οποίους η χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας μπορεί να ενδυναμώσει αυτή τη σχέση.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά και Αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως τις 5 Νοεμβρίου) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το γραφείο εγγραφών κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα : www.goethe.de/synergasia 

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«Βένθος και Πέλαγος: Η ζωή των Ελληνικών Θαλασσών» Βραδιά Βιβλίου και Έκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας, την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ώρα 19:00

«Βένθος και Πέλαγος: Η Ζωή των Ελληνικών Θαλασσών» είναι ο τίτλος της βραδιάς βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 και ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, πλαισιωμένη από την έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας του Γιάννη Ίσσαρη, που εγκαινιάζεται το ίδιο βράδυ.

Η εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συνδιοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Πρόκειται για μια βραδιά αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας από τα ΕΛΤΑ του πολυτελούς λευκώματος «Βένθος και Πέλαγος: Η ζωή στις ελληνικές θάλασσες», με φωτογραφίες του Γιάννη Ίσσαρη και κείμενα της Μαρίας Σαλωμίδη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση, η οποία επιχειρεί να μας ξεναγήσει στον άγνωστο πλούτο των θαλασσών μας, αναδεικνύοντας την ευφάνταστη ποικιλία των τόπων, των «προσώπων» και των καθημερινών ιστοριών  επιβίωσης που κρύβουν τη διακριτική γοητεία τους κάτω από το απέραντο ελληνικό γαλάζιο.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Σειρά Συναντήσεων: «Διασταυρώσεις»

«Κριτική Θεωρία της Τεχνολογίας»
Πλευρές της ‘συζήτησης’ για το τεχνολογικό φαινόμενο
από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα 

 με τον Χαράλαμπο Κόκκινο στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

«Κριτική Θεωρία της Τεχνολογίας: Πλευρές της ‘συζήτησης’ για το τεχνολογικό φαινόμενο από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα» είναι ο τίτλος παρουσίασης με ομιλητή τον Χαράλαμπο Κόκκινο, η οποία πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 19:00 στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων «Διασταυρώσεις».

Ποιες είναι οι  αδιευκρίνιστες πλευρές των βασικών χαρακτηριστικών του «τρόπου ζωής» που έχει υιοθετηθεί με βάση κυρίως τις νέες τεχνολογίες και πού αναφερόμαστε όταν μιλάμε για μια τεχνολογική κοινωνία; Πώς συνδέονται οι καινοτόμες ιδέες με τα τελικά προϊόντα και, κυρίως, με τον τρόπο ένταξής τους στην καθημερινή μας ζωή; Είναι οι ανάγκες μας αληθινές (και ικανοποιούνται από την ουσιαστική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, αλλά και αυτών του φυσικού περιβάλλοντος) ή μήπως οι ανάγκες αυτές είναι επίπλαστες, δημιουργούνται για να καλύψουν αστοχίες του πολιτικού συστήματος;
Στην προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε, και ίσως να κάνουμε σαφέστερα, ορισμένα από τα παραπάνω ερωτήματα θα στηριχθούμε σε κείμενα στοχαστών της «φιλοσοφίας της τεχνολογίας».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Η ομιλία του κ. Στείρη «Από τη Μαγεία στην Τεχνολογία»

Από τη μαγεία στην τεχνολογία:
Το ταξίδι της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής επιστήμης αλλιώς.
Ίδρυμα Ευγενίδου 18/4/2013 – Σειρά Διαλέξεων ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

«Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι - ακολουθώντας τη συμβουλή τους - έχουμε μπροστά μας τον κανόνα της φύσης για να αποκτήσουμε το μέγα μυστικό τόσο της ιατρικής όσο και της μετάλλαξης (...) Αλλά ο κρυμμένος μυστικός τρόπος είναι εκείνος του Παράκελσου, που δεν είναι άλλος από τον διαχωρισμό των κύριων στοιχείων μέσω κάθαρσης και επανένωσης σε μια συντηκτική και διαπεραστική στερέωση… Αυτό που είναι Κάτω είναι σαν εκείνο που είναι Επάνω... για να κάνει τα θαύματα του Μόνου Όντος... H δύναμή του είναι υπεράνω κάθε δύναμης, καθ' ότι εξαφανίζει κάθε λεπτεπίλεπτο και διαπερνά κάθε στερεό. Έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος... Έτσι εγώ καλούμαι Ερμής ο Τρισμέγιστος, ο κατέχων τα τρία μέρη της φιλοσοφίας όλου του κόσμου...». Όταν κάποιος διαβάζει τέτοια κείμενα δεν μπορεί παρά να σκεφθεί συνειρμικά τη μαγεία και την αλχημεία, όχι την επιστήμη. Το 1942, όταν ο διάσημος οικονομολόγος John Meynard Keynes αγόρασε σε δημοπρασία και μελέτησε τα προαναφερθέντα κείμενα σ΄ όλη τους την έκταση, αμήχανα δήλωσε ότι ο συγγραφέας τους «δεν ήταν ο πρώτος της εποχής της λογικής. Ηταν ο τελευταίος των μάγων, ο τελευταίος των Βαβυλωνίων και των Σουμερίων, η τελευταία μεγάλη διάνοια που κοίταξε πέρα από τον ορατό και πνευματικό κόσμο με τα ίδια μάτια εκείνων που άρχισαν να χτίζουν την πνευματική κληρονομιά μας πριν από περίπου 10.000 χρόνια». O Keynes δεν μπορούσε εύκολα να δεχθεί ότι το πρότυπο της νεότερης επιστημονικότητας, ο λαμπρότερος επιστημονικός νους, ο Isaac Newton, είχε ασχοληθεί επί πολλές δεκαετίες με την αλχημεία, τη μαγεία και το μυστικισμό. Αυτές οι μελέτες του Newton δεν ήταν άσχετες με το γενικότερο προσανατολισμό της έρευνάς του, αλλά παραπληρωματικές.

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

Για πληροφορίες σχετικά με την σειρά συναντήσεων διασταυρώσεις, πατήστε εδώ

Σειρά Συναντήσεων: «Διασταυρώσεις»

 «Από τη Μαγεία στην Τεχνολογία»
Το ταξίδι της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής επιστήμης αλλιώς

με τον Γιώργο Στείρη στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

 
 

 

 

Mε την παρουσίαση του θέματος: «Από τη μαγεία στην τεχνολογία: Το ταξίδι της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής επιστήμης αλλιώς» και εισηγητή τον Γιώργο Στείρη, την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 19:00, συνεχίζεται η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Η μαγεία χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ως εναλλακτικός τρόπος μελέτης της φύσης. Μέσω αυτής οι άνθρωποι επιχείρησαν να αποκαλύψουν εκείνα τα μυστικά της, τα οποία δεν προσφέρονταν στην εμπειρία. Μια τόσο βαθιά γνώση δεν έπρεπε να περιέλθει σε αμύητους και απαίδευτους ανθρώπους, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί δυσμενώς τόσο για την ίδια τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Σειρά Συναντήσεων: «Διασταυρώσεις»

 «Λαμπτήρες και Πατέντες»
Τεχνολογίες, Ειδήμονες και Βιομηχανική ιδιοκτησία
στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα

με τον Στάθη Αραποστάθη στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

H σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», συνεχίζονται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00 με την παρουσίαση του θέματος «Λαμπτήρες και Πατέντες» και εισηγητή τον Στάθη Αραποστάθη.

Ο Στάθης Αραποστάθης, Λέκτορας Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνει να αναπτύξει το θέμα: «Λαμπτήρες και Πατέντες: Τεχνολογίες, Ειδήμονες και Βιομηχανική ιδιοκτησία στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα».

Με την παρουσίαση ο εισηγητής θα προσεγγίσει μία κρίσιμη περίοδο (τέλη 19ου αρχές του 20ου αιώνα) για τον εξηλεκτρισμό των Δυτικών κοινωνιών. Θα φωτίσει την ανάπτυξη  μιας εμβληματικής τεχνολογίας, του λαμπτήρα πυράκτωσης, που ενώ σήμερα  είναι απόλυτα ενσωματωμένη στην τεχνολογική κουλτούρα των σύγχρονων κοινωνιών, στα τέλη του 19ου  και στις αρχές του 20ου, η τεχνολογία προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και νομικές διαμάχες. Στο επίκεντρο της ιστορικής αφήγησης βρίσκονται ζητήματα «βιομηχανικής ιδιοκτησίας» και διαχείρισης της γνώσης. Μελετάται η κουλτούρα της εφεύρεσης, όπως  διαμορφώθηκε στην Βρετανική ηλεκτρική βιομηχανία και αναδεικνύεται η αλληλεπίδρασή της με την ιδεολογία περί «καθαρής» επιστήμης. Τα δικαστήρια προσεγγίζονται ως οι θεσμοί που δημόσια διαπραγματεύονται και συγκροτούνται η ειδημοσύνη των πρωταγωνιστών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τεχνολογιών.


Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

Η Βιογραφία του Μανχάταν Πρότζεκτ: Η κατασκευή της ατομικής βόμβας και οι επιπτώσεις της στη φυσιογνωμία της επιστήμης με τον Θόδωρο Αραμπατζή στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

 
 

 

Με το ενδιαφέρον θέμα «Η Βιογραφία του Μανχάταν Πρότζεκτ»  και ομιλητή τον Θόδωρο Αραμπατζή, εγκαινιάζεται η νέα σειρά συναντήσεων με τίτλο «ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ», που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά κάθε μήνα στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

Η πρώτη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00. Ο Θόδωρος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΘΕ), αναλαμβάνει να μας μιλήσει για το Μανχάταν Πρότζεκτ, για την κατασκευή δηλαδή της ατομικής βόμβας και τις επιπτώσεις της στη φυσιογνωμία της επιστήμης.

 

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

 
 
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρες 12.00-4.00 μ.μ., το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης μια παρουσίαση των Σταθμών Εργασίας για ΑμεΑ. Για τη γνωριμία του κοινού με τις υπηρεσίες που προσφέρονται, αλλά και για την κατανόηση και εξοικείωση με την κατάσταση υπό την οποία διαβιούν τα Άτομα με Αναπηρία, θα λειτουργήσει μία πρωτότυπη Βιβλιοθήκη.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα για ίση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους χώρους πολιτισμού για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στόχος μας είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου να αποτελέσει Πρότυπο Προσβασιμότητας για επισκέπτες/τριες με αναπηρία, ως προς το δομημένο Περιβάλλον, την Ενημέρωση, την Εκπαίδευση και την Επικοινωνία, τα Αγαθά και τις Υπηρεσίες.

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ:
Αξιοποίηση και Χρήση του Παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία»,
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα: «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: Αξιοποίηση και Χρήση του Παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία», διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Το πρόγραμμα που επιμελείται ο κ. Γιώργος Ευγενικός, είναι βιωματικό και πραγματώνεται με «εργαλείο» το ίδιο το παραμύθι.  Απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, αφηγητές, ηθοποιούς, αλλά και σε κάθε φίλο του παραμυθιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω ημερομηνίες:
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 16:30 – 20:30 ή Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 11:00 – 15:00

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες γνώσεις σχετικές με την αξιοποίηση του παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένας απ’ τους βασικούς άξονες εργασίας θα είναι η μορφολογία του παραμυθιού και η βήμα προς βήμα πορεία από την επινόηση ιστοριών, στην αφήγηση και τη δραματοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων) στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη 09:00–20:00, Παρασκευή και Σάββατο 09:00–16:00).

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

(Ο κ. Γιώργος Ευγενικός είναι ηθοποιός, αφηγητής, διευθυντής της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και δάσκαλος θεάτρου και αφήγησης)

 

 

     
     
     


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα