ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Γενικές Πληροφορίες
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Υπηρεσίες
Συλλογές
Επιμορφωτικά Προγράμματα
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις για Παιδιά
Ένα βιβλίο μια θαυμαστή περιπέτεια
Αφηγηματικά Δρώμενα
Λέσχη ανάγνωσης
Ηλ.Πηγές Πληροφόρησης
Νέα Αποκτήματα
Ημερολόγιο
Νέα
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΕκδηλώσεις για Παιδιά
Εκδηλώσεις για ΠαιδιάPrint

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017: Εκδηλώσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Σε δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «ROSETTA», προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο το κοινό, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, μία ημέρα δηλαδή πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Τις παραστάσεις θα προλογίζει ο κ. Άρης Μυλωνάς (Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης), ενώ μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος) θα παρουσιάζουν στο κοινό τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου!

Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), του Δήμου Καλλιθέας, του Δήμου Π. Φαλήρου, καθώς και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και οι διοργανωτές προτείνουν πολλές δράσεις για μικρούς/ές και μεγάλους/ες, με ελεύθερη είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Tα παιδικά βιβλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ζωντανεύουν στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Tα παιδικά βιβλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ζωντανεύουν τα Σάββατα στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε μια «διαδραστική» περιπλάνηση στις σελίδες τους!

Η δραματοποίηση των παιδικών βιβλίων των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς γίνεται από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Τερζάκη. Με αφήγηση, εικαστικά, δημιουργική γραφή και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά διασκεδάζουν, καλλιεργούν τη φαντασία τους και ανακαλύπτουν τους θησαυρούς που κρύβουν τα παιδικά αυτά βιβλία.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 - 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 - 15:30).

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr , ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016
11:00-12:15
Της Ελιάς το Δάκρυ. Λαϊκό παραμύθι από τη Σάμο.
Με εικονογράφηση της Διατσέντας Παρίση

 

 

Η ιστορία του αγοριού με το ιδιαίτερο όνομα «της Ελιάς το Δάκρυ» προέρχεται από λαϊκό παραμύθι της Σάμου. Πρόκειται για τις περιπετειώδεις αναζητήσεις ενός αγοριού που διέθετε αξιοθαύμαστες δυνάμεις και ασκούσε μεγάλη γοητεία τόσο στα στοιχεία της φύσης όσο και σε μυθικές υπάρξεις (όπως οι δράκοι που τον συνόδευαν στην περιήγησή του). Η ταύτιση ενός προσώπου με την ελιά προφανώς λειτουργεί ως σύμβολο της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν το λάδι και η ελιά στις παραδοσιακές κοινωνίες της Μεσογείου.
Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

 

 

 

 

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016
11:00-12:15
Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας
της Σοφία Καλαντζάκου, με εικονογράφηση του Σπύρου Γούση
 

 

 

Ο συχνός εφιάλτης της Αλεξάνδρας με πρωταγωνίστριες τις Στυμφαλίδες όρνιθες είναι η αφορμή για την περιπέτεια των τεσσάρων φίλων. Προκειμένου να απαλλαγεί από το όνειρο, το κορίτσι καλείται να αποκαταστήσει τις «αδικημένες» όρνιθες, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τον μύθο. Το ταξίδι των παιδιών στη λίμνη και στα χωριά της Στυμφαλίας, καθώς και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, τα οδηγεί στην αποκάλυψη της βαθύτερης αιτίας του μυστηρίου. Το βιβλίο αναδεικνύει τη σύνδεση του περιβάλλοντος με τον πολιτισμό και εισαγάγει το νεανικό αναγνωστικό κοινό στην έννοια και τη σημασία του πολιτιστικού τοπίου. Επιπλέον, προτείνει στους μαθητές δράσεις και πρωτοβουλίες επικεντρωμένες σε τοπία ανάλογου ενδιαφέροντος.
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

 

 


Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
11:00-12:15
Το πετροκάραβο
της Αλίκης Μπαλάσκα, με εικονογράφηση του Δημήτρη Φουσέκη
 

 

 

Η ιστορία του μικρού Πέτρου εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Τήνου, στην καθημερινή ζωή του οποίου κυριαρχεί η επεξεργασία και η χρήση του μαρμάρου. Μέσα από τη ματιά και την εμπειρία ενός μικρού παιδιού, παρουσιάζονται τα μαρμάρινα χρηστικά αντικείμενα και αρχιτεκτονήματα, τα εργαλεία επεξεργασίας του υλικού, οι μέθοδοι εξόρυξής του στα λατομεία, η επεξεργασία του, καθώς και άλλες πτυχές της παρουσίας του μαρμάρου στην τοπική κοινωνία.
Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

 

 


 

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016
11:00-12:15
Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων του Χρήστου Μπουλώτη, με εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα
 

 

 

Η ιστορία ενός κοριτσιού που χάθηκε στον λοιμό της Αθήνας των κλασικών χρόνων είναι εμπνευσμένη από την ανασκαφή ενός ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού και την ανάπλαση του προσώπου μιας νεαρής κοπέλας. Η ψυχή του κοριτσιού φτερουγίζει ακόμη πάνω από τον Κεραμεικό, μεταφέροντας σε όλα τα παιδιά του κόσμου μηνύματα για την ειρήνη. Ο συγγραφέας περιγράφει με τρυφερή και αισιόδοξη ματιά τη σύντομη παιδική ζωή, που άρχισε με παιχνίδια, χαρά και ανεμελιά αλλά έληξε βίαια μέσα στο πολεμικό κλίμα εκείνων των ημερών.
Για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.

 

Εκδηλώσεις για παιδιά από το Νεανικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Η ευρεία προσέλευση νέων στη βιβλιοθήκη μας τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην απόφαση να εμπλουτισθούν οι συλλογές της με βιβλία και ηλεκτρονικό υλικό για νεαρότερα κοινά και να επεκταθούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει και σε μικρότερες ηλικίες.

Έτσι, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου της Βιβλιοθήκης, λειτουργεί πλέον το Νεανικό Τμήμα, με υλικό από όλες τις θεματικές κατηγορίες που καλύπτει η Βιβλιοθήκη, όπως Θετικές επιστήμες, Τεχνολογία, Προστασία περιβάλλοντος, Λογοτεχνία, Ιστορία και άλλα πολλά. Ο νέος αυτός χώρος φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης για τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης μας

Με αφετηρία το Νεανικό Τμήμα, έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά δραστηριοτήτων και ομαδικών συναντήσεων, που επικεντρώνονται στη γνωριμία με το βιβλίο, ή στην εισαγωγή των παιδιών σε επιλεγμένα επιστημονικά θέματα. Οι πρώτες αυτές σειρές έχουν γενικούς τίτλους: Ένα βιβλίο μια θαυμαστή περιπέτεια και Εικονογράφηση Βιβλίου με Η/Υ. Επιπλέον, από το ίδιο τμήμα διοργανώνονται και ποικιλία εκδηλώσεων για παιδιά, όπως για παράδειγμα τα Αφηγηματικά Δρώμενα  από γνωστούς αφηγητές.

 Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούν και τα τρία πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για μαθητικές ομάδες:

  •  Η νωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, καθώς και με τους τρόπους αναζήτησης, εντοπισμού και αξιολόγησης πληροφοριών.
  • Η Ιστορία της Γραφής. Τα παιδιά που συμμετέχουν ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη της γραφής και έρχονται σε επαφή με τα υλικά γραφής, γράφοντας σε πηλό, πάπυρο κ.λπ.
  • Η Ιστορική Διαδρομή της Βιβλιοδεσίας. Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία με παλαιούς και νεότερους τύπους βιβλιοδεσίας. Οι μικροί φίλοι που συμμετέχουν χρησιμοποιούν εργαλεία και μηχανήματα της βιβλιοδετικής τέχνης, έρχονται  σε επαφή με διάφορα είδη δέρματος και χαρτιού και φτιάχνουν το δικό τους βιβλίο.

       
       
       
       

 

Δείτε το αρχείο του φακέλου
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα