Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια μικρή μαύρη τρύπα εκτός του Γαλαξία μας, παρατηρώντας το πώς επηρεάζει με την βαρυτική της έλξη την κίνηση ενός γειτονικού της άστρου. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος ανίχνευσης χρησιμοποιείται για να αποκαλύψει την παρουσία μιας μαύρης τρύπας σε έναν άλλον γαλαξία.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε στο αστρικό σμήνος NGC 1850, περίπου 160.000 έτη φωτός μακριά στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γειτονικό γαλαξία του Γαλαξία μας. Όπως υπολογίστηκε, η μάζα της μαύρης τρύπας είναι περίπου 11 φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Ήλιου, και η ύπαρξή της αποκαλύφθηκε χάρη στην βαρυτική της επιρροή σε ένα άστρο 5 ηλιακών μαζών που περιφέρεται γύρω της.

Αυτή η «δυναμική» μέθοδος ανίχνευσης αστρικών μαύρων τρυπών θα βοηθήσει τους αστρονόμους να εντοπίσουν πολλές περισσότερες, γεγονός που θα συμβάλει στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τόσο τα αστρικά σμήνη, όσο και τις αστρικές μαύρες τρύπες που εμπεριέχουν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται αστρική μαύρη τρύπα σε ένα τόσο «νεαρό» αστρικό σμήνος, η ηλικία του οποίου δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. χρόνια.

Η χρήση αυτής της μεθόδου εντοπισμού μαύρων τρυπών σε παρόμοια αστρικά σμήνη θα μπορούσε να αποκαλύψει ακόμη περισσότερες μαύρες τρύπες μικρής ηλικίας, γεγονός που θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε σε βάθος το πώς εξελίσσονται. Συγκρίνοντάς τες, για παράδειγμα, με πιο «ώριμες» μαύρες τρύπες, δηλαδή με μαύρες τρύπες μεγαλύτερης μάζας και ηλικίας που βρίσκονται σε «γηραιότερα» αστρικά σμήνη, οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να κατανοήσουν την εξέλιξη των αστρικών μαύρων τρυπών, δηλαδή το πώς ακριβώς διογκώνονται στο πέρασμα του χρόνου, «απορροφώντας» γειτονικά τους άστρα ή μέσα από τις συγχωνεύσεις τους με άλλες μαύρες τρύπες.

Πηγή: Artist’s impression of the black hole in NGC 1850 distorting its companion star | ESO 

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική αναπαράστασης της αστρικής μαύρης τρύπας και του άστρου που περιφέρεται γύρω της.

Credit: ESO/M. Kornmesser

 

 

π