Σ’ ένα περιστατικό που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2001, το Διαστημικό Λεωφορείο αναγκάστηκε να αλλάξει λίγο την τροχιά του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού για να αποφύγει την σύγκρουσή του με έναν ρωσικό πύραυλο που βρίσκονταν πολύ κοντά του. Παρόμοια γεγονότα φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών που συνεχώς αυξάνουν γύρω από τη Γη τα τελευταία 60 χρόνια.

Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας προσδιορίζουν ότι σήμερα πρέπει να υπάρχουν γύρω από τη Γη 34.000 αντικείμενα με μέγεθος άνω των 10 εκατοστών που προέρχονται από τις διάφορες εκτοξεύσεις που έχουν γίνει από το 1957. Από τα αντικείμενα αυτά λειτουργούν μόνο μερικές εκατοντάδες, ενώ τα υπόλοιπα δεν είναι παρά, κυριολεκτικά, διαστημικά σκουπίδια.

Τα ακόμη μικρότερα εξαρτήματα με μέγεθος από ένα έως δέκα εκατοστά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν εύκολα από τα ραντάρ της Γης αλλά υπολογίζονται εν τούτοις ότι φτάνουν τα 900.000 κομμάτια, ενώ ο συνολικός τους αριθμός αυξάνει με ρυθμό 5% τον χρόνο. Τα ακόμη μικρότερα σκουπίδια (κάτω του ενός εκατοστού) πρέπει να ξεπερνούν τα αρκετά εκατομμύρια με συνολικό βάρος 3.000 τόνων.

Τέτοιου είδους κομμάτια (βίδες, υπολείμματα μπογιάς, κλπ), παρόλο το μικροσκοπικό τους μέγεθος μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους αστροναύτες και τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, λόγω της μεγάλης ταχύτητας περιφοράς τους που κυμαίνεται από 20.000 έως 40.000 χιλιόμετρα την ώρα. Οι Διαστημικές Υπηρεσίες Ευρώπης και Αμερικής έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να επιλύσουν το διογκούμενο αυτό πρόβλημα ρύπανσης του Διαστήματος χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά κάτι πρέπει να γίνει. Και σύντομα μάλιστα, προτού φυσικά θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

[NASA]

π