Περίπου 130 εκατ. έτη φωτός μακριά και με μάζα 250 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου, η γιγάντια μαύρη τρύπα του σπειροειδούς γαλαξία NGC 3147 περιβάλλεται από έναν λεπτό δίσκο επαύξησης, ο οποίος ανακαλύφθηκε με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Η ύπαρξη ενός τέτοιου δίσκου σε έναν ενεργό γαλαξία τόσο χαμηλής φωτεινότητας έχει παραξενέψει τους αστρονόμους. Αυτό, διότι σε ορισμένους τύπους γαλαξιών, όπως ο NGC 3147, οι κεντρικές μαύρες τρύπες τους δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με αέρια και σκόνη. Γι’ αυτό και η παρουσία ενός λεπτού δίσκου γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του NGC 3147, που θυμίζει τους πολύ μεγαλύτερους δίσκους οι οποίοι σχηματίζονται σε ιδιαίτερα ενεργούς γαλαξίες, παραμένει αινιγματική.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Hubble, τα υλικά του δίσκου στροβιλίζονται γύρω από την γιγάντια μαύρη τρύπα με ταχύτητα που υπερβαίνει το 10% της ταχύτητας του φωτός. Επιπλέον, ο δίσκος επαύξησης βρίσκεται τόσο βαθιά στο «βαρυτικό πηγάδι» της μαύρης τρύπας, ώστε η ακτινοβολία που εκλύει, «ξεχειλώνει» σε μεγαλύτερα μήκη κύματος, στην προσπάθειά της να «δραπετεύσει» από την τεράστια βαρυτική της έλξη.

H παρουσία του δίσκου αυτού προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία στους επιστήμονες να υποβάλουν σε αυστηρό έλεγχο ορισμένες από τις προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική αναπαράσταση του δίσκου υλικών που έχει σχηματιστεί γύρω από την γιγάντια μαύρη τρύπα του γαλαξία NGC 3147.

Credit: ESA/Hubble, M. Kornmesser

π