π
Ο Κόκκινος Υπεργίγαντας
από τον Διονύση Σιμόπουλο
Ένα από τα λαμπρότερα άστρα στον ουρανό στην αρχαιότητα φαίνεται ότι είχε την ίδια λαμπρότητα που είχε και ο Άρης, γι’ αυτό και ονομάστηκε από τους αρχαίους «Αντάρης», αντίζηλος δηλαδή του Άρη. Πρόκειται για το 15ο λαμπρότερο άστρο και το δεύτερο μεγαλύτερο στον ουρανό, μετά το άστρο «Μπετελγκέζ» στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο Αντάρης είναι το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Σκορπιού ο οποίος βρίσκεται εκ διαμέτρου αντίθετα από τον Ωρίωνα: όταν δηλαδή δύει ο Σκορπιός ανατέλλει ο Ωρίωνας, ο αρχαίος κυνηγός, αφού σύμφωνα με την μυθολογία μας το κεντρί του Σκορπιού ήταν που σκότωσε τον Ωρίωνα. Ο Αντάρης αποτελούσε την καρδιά του Σκορπιού και ήταν επίσης ένα από τα τέσσερα «Βασιλικά Άστρα» της αρχαίας Περσίας και φύλακας των ουρανών.
Το άστρο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, ενώ αν βρίσκονταν στη θέση του Ήλιου θα είχε αγκαλιάσει στο εσωτερικό του και τους τέσσερις εσωτερικούς πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Άρη) και τα εξωτερικά του στρώματα θα έφταναν μέχρι τη ζώνη των αστεροειδών. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει 500 φορές μεγαλύτερο μέγεθος απ’ ότι ο Ήλιος, αν και η θερμοκρασία του είναι τα 2/3 της θερμοκρασίας που έχει το δικό μας άστρο. Το γιγάντιο αυτό άστρο έχει 15 φορές περισσότερα υλικά απ’ ότι ο Ήλιος αλλά παρ’ όλα αυτά η πυκνότητά του είναι 1.000.000 φορές μικρότερη του άστρου της ημέρας.
Από τις περιγραφές των αρχαίων ο Αντάρης φαίνεται να έχει σήμερα μικρότερη λαμπρότητα απ’ αυτήν που είχε στην αρχαιότητα κι αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι είναι κι αυτός, όπως και ο Μπετελγκέζ, ένας τεράστιος κόκκινος υπεργίγαντας στα πρόθυρα του θανάτου του. Σ’ αυτή τη φάση της ζωής του ένα άστρο μεταβάλει την φωτεινότητά του λίγο πριν καταστραφεί με μια τεράστια έκρηξη σουπερνόβα. Τα εξωτερικά του στρώματα έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρίζονται σχηματίζοντας ένα κόκκινο σύννεφο μεταλλικής σκόνης με διάμετρο πέντε ετών φωτός. Από την εξοχή των διακοπών σας μπορείτε εύκολα να θαυμάσετε στον νότιο ουρανό τον λαμπρό αυτόν αντίζηλο του Άρη ο οποίος με τη σειρά του φαίνεται να λάμπει ψηλά στον ανατολικό ουρανό.
[WIKIPEDIA]
π