π
Οι δραματικές συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνονται
Δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στην κλιματολογία ανακοίνωσαν χθες ότι η μέση θερμοκρασία της Γης θα συνεχίσει να αυξάνει και στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Εάν, μάλιστα, η αύξηση αυτή υπερβεί τους 1,5 °C στα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη.
Ο Gavin A. Schmidt, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, και ο Derek Arndt, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης του Κλίματος στην Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (NOAA) των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για το 2019, τόνισαν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, που κατέστησε την δεκαετία του 2010 ως την θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, θα διατηρήσει την αυξητική τάση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.
Οι δύο επιστήμονες προειδοποιούν, μάλιστα, ότι μέχρι το 2035 θα φτάσει στο κρίσιμο επίπεδο των 1,5 °C πάνω από τα επίπεδα θερμοκρασίας που επικρατούσαν ακόμη και πριν την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.
Η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή στοχεύει ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 1,5 °C, διότι μόνο σ’ αυτή την περίπτωση μπορούν να αποφευχθούν οι χειρότερες από τις κλιματικές καταστροφές που προβλέπονται.
Σύμφωνα, μάλιστα, με περυσινή ανακοίνωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, το «παράθυρο» που θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 °C θα κλείσει γύρω στο 2030.
Η ετήσια αυτή ανάλυση της NASA και της NOAA που παρουσιάσθηκε χθες, καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με άλλες κλιματικές υπηρεσίες, όπως την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος» της ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος από το 1880.
Οι Arndt and Schmidt στην παρουσίασή τους αναφέρθηκαν σε πέντε ακόμη πρόσφατες μελέτες που καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, ότι δηλαδή αυτή η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι σαφώς το αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, εξαιτίας των οποίων διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια τόνοι CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.
Οι πέντε αυτές μελέτες δεν είναι φυσικά οι μοναδικές.
Πραγματικά, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών στην κλιματολογία, την μετεωρολογία, και σε συναφή ερευνητικά πεδία θεωρούν ότι τα αίτια της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε είναι ανθρωπογενή. Χιλιάδες μελέτες, βασισμένες σε μαθηματικές προσομοιώσεις και δορυφορικές παρατηρήσεις, εκατοντάδες εργαστηριακά πειράματα και επιτόπια συλλογή δεδομένων από την Αρκτική, την Ανταρκτική και τους εναπομείναντες παγετώνες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι αυτή η κλιματική αλλαγή είναι κατά βάση ανθρωπογενής.
Τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής μας επίδρασης στο φυσικό περιβάλλον και στο κλίμα είναι ήδη ορατά: η ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται σχεδόν 3 φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη και η βλάστησή της επεκτείνεται.
Το λιώσιμο των πάγων στους παγετώνες και στους πόλους επιταχύνεται, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνότερα και βιαιότερα. Οικοσυστήματα συρρικνώνονται, βιότοποι εξαφανίζονται και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ήδη συντελείται μία νέα μαζική εξαφάνιση των ειδών, που κι αυτή οφείλεται στην συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Καθώς η καταστροφική μας επίδραση στο κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον αυξάνει διαρκώς, οι δραματικές επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη υπερεκμετάλλευση της Φύσης από τον άνθρωπο πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Αύριο ίσως να είναι πολύ αργά.
Πηγή: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/briefings/20200115.pdf
Φωτογραφία: Shutterstock/kwest
π