Την Τρίτη 25 Ιουνίου, λίγο μετά τις 2 μ.μ. τοπική ώρα, η σεληνάκατος Chang'e-6 της Κίνας επέστρεψε στην Γη, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την ιστορική της αποστολή για τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. 

Υπολογίζεται ότι η διαστημοσυσκευή Chang'e-6 μετέφερε στην Γη μέχρι και 2 κιλά σεληνιακής σκόνης και πετρωμάτων, τα οποία θα αναλυθούν αρχικά από ερευνητές στην Κίνα, προτού επιτραπεί η πρόσβαση σ’ αυτά και στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.  

Τα αποτελέσματα από την ανάλυσή τους αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να διερευνήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος την εξέλιξη του φυσικού μας δορυφόρου, της Γης και του Ηλιακού μας συστήματος, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στην προσπάθεια της Κίνας να αξιοποιήσει τους πόρους της Σελήνης για την περαιτέρω εξερεύνησή της. 

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από μια θέση μέσα στην λεκάνη South Pole-Aitken, έναν τεράστιο κρατήρα πρόσκρουσης που σχηματίστηκε πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια. Στη συνέχεια, το ρομποτικό όχημα ανόδου τα μετέφερε από τη σεληνιακή επιφάνεια στο όχημα επανεισόδου που βρισκόταν σε σεληνιακή τροχιά, το οποίο επέστρεψε στην Γη, αφού διαχωρίστηκε από το τροχιακό του τμήμα. 

Δεκαετίες μετά τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που μάς έστειλε η σοβιετική διαστημοσυσκευή Luna 3 το 1959, και περίπου πέντε χρόνια αφότου η κινεζική αποστολή Chang'e-4 ολοκλήρωσε την πρώτη στην ιστορία ομαλή προσεδάφιση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, η διεθνής επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί ότι οι πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν από τα δείγματα αυτά θα είναι καθοριστικές για την διεύρυνση των γνώσεων μας για την Σελήνη. 

Επιπλέον, ενώ η αποστολή Chang'e-6 εστίαζε πρωτίστως στην διερεύνηση αυτών των ευρύτερων επιστημονικών ερωτημάτων για τον φυσικό μας δορυφόρο, η ανάλυση της σύνθεσης και των φυσικών ιδιοτήτων των δειγμάτων αναμένεται να συμβάλλει και στην προσπάθειά μας να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε τους σεληνιακούς πόρους για την μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης, αλλά  και του Διαστήματος. 

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο την αποστολή αστροναυτών στην Σελήνη μέχρι το 2030 ενώ, όπως και οι ΗΠΑ, προγραμματίζει την κατασκευή μιας ερευνητικής βάσης στο νότιο της πόλο, σε μια περιοχή όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν αποθέματα πάγου. 

Φωτογραφία: Η σεληνάκατος Chang'e-6 έχοντας μόλις επιστρέψει στην Γη (Credit: CNSA)

 

π