π
Το Hubble φωτογραφίζει τον πλανήτη Δία
του Αλέξη Δεληβοριά, Διδάκτορα Φυσικής
Αυτή η εικόνα του Δία καταγράφει την αέναα μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα του πλανήτη, όπου αρκετές νέες καταιγίδες κάνουν την εμφάνισή τους και ο ισημερινός του έχει αλλάξει χρώμα για άλλη μια φορά, αποκτώντας πλέον μια βαθιά πορτοκαλί απόχρωση, που οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ασυνήθιστη.
Ακριβώς πάνω από τον ισημερινό, οι ερευνητές σημειώνουν την εμφάνιση πολλών νέων καταιγίδων. Αυτοί οι κυκλωνικοί στρόβιλοι ποικίλλουν σε εμφάνιση και ενώ ορισμένοι από αυτούς είναι σαφώς οριοθετημένοι και «καθαροί», άλλοι είναι ασαφείς και θολοί. Οι διαφορές αυτές στην εμφάνιση των καταιγίδων προκαλούνται από τις φυσικές ιδιότητες στο εσωτερικό των νεφών που εμπεριέχουν.
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος σε μάζα και διαστάσεις πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Έχοντας μάζα σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο της μάζας όλων των υπόλοιπων πλανητών, ο Δίας και οι δεκάδες δορυφόροι που περιφέρονται γύρω του μοιάζουν κάπως με ένα ηλιακό σύστημα σε μικρογραφία. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ακτίνα του είναι ίση περίπου με το ένα δέκατο της ακτίνας του Ήλιου, ενώ η μάζα του είναι περίπου 1.000 φορές μικρότερη, η μέση πυκνότητα του Δία είναι παραπλήσια με αυτήν του άστρου μας, αλλά αρκετά μικρότερη από αυτήν των εσωτερικών πλανητών. Η διάμετρός του, αντίθετα, είναι τόσο μεγάλη, ώστε κατά μήκος της θα χωρούσαν 11 πλανήτες σαν την Γη, ενώ θα μπορούσαμε να «στριμώξουμε» στο εσωτερικό του περισσότερους από 1.300 γήινους πλανήτες.
Περισσότερες πληροφορίες για τον πλανήτη Δία μπορείτε να αντλήσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: Ο Δίας και η Ευρώπη - ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (eef.edu.gr)
Φωτογραφία: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team
π