Το Voyager 1, η θρυλική διαστημοσυσκευή που εκτοξεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 για την εξερεύνηση του Δία και του Κρόνου, είναι η πρώτη που κατόρθωσε να βγει από την σφαίρα της επιρροής του Ήλιου που ορίζει ο Ηλιακός άνεμος και από τον Αύγουστο του 2012 ταξιδεύει μέσα στο μεσοαστρικό διάστημα του Γαλαξία μας. Σύντομα όμως, τα καύσιμά της θα εξαντληθούν. Και τότε, το Voyager 1, ακυβέρνητο πια και χωρίς να μας στέλνει άλλα δεδομένα, θα συνεχίσει την αέναη περιπλάνησή του ανάμεσα στα άστρα του Γαλαξία μας. Εάν, μάλιστα, κατορθώσει να επιβιώσει στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον, θα διέλθει και δίπλα από άλλα άστρα στο απώτερο μέλλον, που θα έχουν, ίσως, δικά τους πλανητικά συστήματα.

Θα μπορούσε, λοιπόν, αυτός ο διαστημικός θαλασσοπόρος να εντοπιστεί από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, εάν βέβαια υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιος στον Γαλαξία μας; Οι ερευνητές που σχεδίασαν τις αποστολές των Voyager έδωσαν καταφατική απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Γι' αυτό, εξάλλου, εξόπλισαν κάθε Voyager με έναν χάλκινο επιχρυσωμένο δίσκο 12 ιντσών, στον οποίο είναι καταγεγραμμένο ένα μήνυμα της ανθρωπότητας προς κάθε άλλη νοημοσύνη, που πιθανόν υπάρχει εκεί έξω.

Credit: NASA/JPL-Caltech

Θυμίζουμε ότι ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων και των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2.

Περισσότερες πληροφορίες για το μήνυμα που μεταφέρουν οι δύο διαστημοσυσκευές Voyager, στο άρθρο με τίτλο «Οι επιχρυσωμένοι δίσκοι των δύο Voyager, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 https://www.eef.edu.gr/el/nea/oi-epihrysomenoi-diskoi-ton-dyo-voyager/

Περισσότερες πληροφορίες για την συνεισφορά των δύο Voyager στην διεύρυνση των γνώσεών μας για τους 4 γιγάντιους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της παράστασης «Παράξενοι κόσμοι στο Ηλιακό σύστημα», στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.eef.edu.gr/media/1923/paraksenoi_kosmoi.pdf

π