Η «Κραυγή των Ωκεανών» ήχησε δυνατά στην Αθήνα, όπου πλήθος κόσμου συμμετείχε στις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κοινής πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με το Ίδρυμα TARA Ocean και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έδωσε την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με την επιστημονική ομάδα του ερευνητικού ωκεανογραφικού σκάφους «TARA», να συμμετέχουν στα εργαστήρια ωκεανογραφίας και να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα την επιρροή του ανθρώπου στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Για το Ίδρυμα Ευγενίδου, η ζωή γύρω από τη θάλασσα αλλά και μέσα σε αυτή, καθώς και η μελέτη και η προστασία της αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Η εβδομάδα δράσεων για τους ωκεανούς,  το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την κλιματική ανθεκτικότητα και τις τοπικές κοινωνίες, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ζητήματα Γαλάζιας Οικονομίας, η θεματική εβδομάδα για το νερό πάλι σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Γαλλική Πρεσβεία, είναι μερικές από τις πρόσφατες δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου, που στόχο έχουν να φέρουν κοντά την επιστημονική κοινότητα με την κοινωνία.

Αφορμή της αφιερωμένης στους ωκεανούς εβδομάδας ήταν η έλευση του ερευνητικού ωκεανογραφικού σκάφους TARA, ερευνητικού βραχίονα του Ιδρύματος TARA Οcean, που οργανώνει αποστολές μελέτης των ωκεανών εδώ και 20 χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της διετούς ερευνητικής αποστολής και μελέτης των ακτών της Ευρώπης, της αποστολής TREC (Traversing European Coastlines), με τα αποτελέσματα να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη που έδωσε η ερευνητική και ναυτική ομάδα του σκάφους στην επιστημονική ομάδα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου εδώ

Ο Romain Trouble, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος TARA Ocean, στην ομιλία του στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα την καινοτόμο ωκεανογραφική επιστήμη, στο σκάφος TARA, ανέδειξε τη σημασία των ωκεανών για τη διατήρηση της ζωής του πλανήτη συνολικά. «Ακόμα γνωρίζουμε πολύ λίγα για τους ωκεανούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε την επόμενη αποστολή που οργανώνει το Ίδρυμα TARA Οcean, που αφορά τη μελέτη των πόλων και για την οποία κατασκευάζεται ειδικό σκάφος, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ακραίες συνθήκες που συναντώνται εκεί.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Δρ Διονύσης Ραΐτσος, αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε διεξοδικά στην επίδραση της υπερθέρμανσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο Δρ. Ραΐτσος ανέδειξε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οργάνωση αποστολών πεδίου στους ωκεανούς και εξήγησε πώς δεδομένα από δορυφόρους που βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στους πληθυσμούς του φυτοπλαγκτού των ωκεανών.  Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μεταβολή στη θερμοκρασία των υδάτων, ακόμα και μιας τάξεως μικρότερης του ενός βαθμού Κελσίου, οδηγεί ‒μέσω της διαδικασίας της διαστρωμάτωσης των υδάτων‒ στον περιορισμό των διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών και τη μείωση του πληθυσμού του φυτοπλαγκτού, με σημαντικά αποτελέσματα στις θαλάσσιες βιοκοινότητες, από τον «θάνατo» των κοραλλιών έως την αύξηση της θνησιμότητας ψαριών από βακτηριακές μολύνσεις.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ομιλίες της ημερίδας, οι βιολόγοι του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, Msc Μαρία Ντερτιλή και MSc Μυρτώ Μπότσιου, έδωσαν σάρκα και οστά σε έννοιες και φαινόμενα που αναφέρθηκαν στην ημερίδα. Ανέδειξαν με βιωματικό τρόπο μέσω πειραμάτων που διεξήχθησαν ζωντανά, μπροστά στους θεατές, πώς και γιατί οι ρύποι από την ξηρά καταλήγουν και συσσωρεύονται στους ωκεανούς, με ποιο τρόπο διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες επιδρούν σε αυτό, τι συμβαίνει στο νερό και τους πάγους όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, αλλά και το πώς πολλές φορές μπορεί η ρύπανση να είναι αόρατη στο γυμνό μάτι, αλλά δεν παύει να είναι εκεί.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού για την ψηφιακή παράσταση «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», μια παραγωγή του BBC Earth, με θέμα ένα ταξίδι εξερεύνησης του μεγαλύτερου και λιγότερο γνωστού βιότοπου στην Γη, στον Θόλο του Πλανηταρίου, όπου προβλήθηκε ξανά ειδικά για την θεματική εβδομάδα για τους ωκεανούς, όπως και για τα εργαστήρια Ωκεανογραφίας, τα οποία είχαν ως κεντρικές θεματικές την παρατήρηση των αθέατων κατοίκων των ωκεανών και του πλαγκτού, όπως τις λύσεις στην ξηρά που μπορούν να επιστρατευτούν για την ρύπανση των θαλασσών από μικροπλαστικά.

 

κετ