Μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση για την πορεία του ανθρώπου προς τα άστρα, το διαστημικό έπος του σήμερα αλλά και τις δυνητικές προοπτικές στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον του κοινού τόσο στην κατάμεστη αίθουσα, όσο και διαδικτυακά.

Η εκδήλωση "Nasa leaders in Athens", συνδιοργανώθηκε από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνυπογραφεί και αφορά στην ανάδειξη των νέων τεχνολογιών και την εξοικείωση των νέων με αυτές.

Βασικοί ομιλητές ο Υποδιοικητής της NASA, Διευθυντής Διοίκησης Επιστημονικών Αποστολών Dr Τhomas Zurbuchen  και η Υποδιοικήτρια της ΝASA, Διευθύντρια Διαστημικών Επιχειρήσεων, κα Kathy Lueders.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κα Maria Olson, Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ παρέστησαν επίσης οι κυρίες Cynthia Harvey, Public Affairs Officer, και Μαρκέλλα Καράγιωργα. 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου εκπροσώπησε  ο Διευθυντής του Πλανηταρίου, Δρ. Μάνος Κιτσώνας, ο οποίος έκανε τις προσφωνήσεις, τον συντονισμό της ομολογουμένως εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης των ομιλητών με το κοινό, και την αποφώνηση της εκδήλωσης. 

Όπως είναι γνωστό η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ανθρωπότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη δημοσίευση των πρώτων εικόνων που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από όλα τα μήκη και πλάτη του Σύμπαντος σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος. 

Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα – όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ – αποτελεί την προτεραιότητα της NASA για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν να κατακτηθεί  και ο πλανήτης Άρης.

Η NASA δεσμεύεται να προσεδαφίσει σύντομα Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, μέσω του προγράμματος που ονόμασε "Άρτεμις", τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία. Οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ, θα αναζητήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, τρεις μέρες μακριά από τη Γη.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη  και το πρόγραμμα κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης, του διαστημικού σταθμού που θα είναι σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και θα υποστηρίζει τις επανδρωμένες αποστολές εκεί. 

Η Σεληνιακή Πύλη είναι ένα σύνθετο πρότζεκτ την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει από κοινού η ΝΑSA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Οι δύο Υπηρεσίες κινούνται παράλληλα για τη δημιουργία του Σταθμού ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. 

Πρόοδο επίσης σημειώνει το Σύμφωνο που προωθεί η NASA για την εξερεύνηση, την κατασκευή βάσεων και την εκμετάλλευση πόρων στη Σελήνη, γνωστό και ως Artemis Accords (Συμφωνίες Άρτεμις), στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» των ΗΠΑ για την επιστροφή στη Σελήνη.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, στο τιμόνι της οποίας βρίσκονται οι ΗΠΑ με επίκεντρο την πρόοδο της διαστημικής εξερεύνησης και ορίζοντα τις διαστημικές αποστολές, με ανθρώπινα πληρώματα, και στον Άρη.

Συγκεκριμένα, η  NASA θα συνεργαστεί με τους εμπορικούς και διεθνείς εταίρους της (Αυστραλία, Καναδά, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο) για να καθιερώσει βιώσιμες αποστολές έως το 2028 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα – στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών για το Διάστημα, στην καθημερινότητα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος "Απόλλων" στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970. Η υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος έφερε επανάσταση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξερεύνηση του Διαστήματος καθώς και σε πληθώρα τεχνολογικών και επιστημονικών τομέων όπως η πυραυλική, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική και τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες: ιστοσελίδα του Δίαυλου Συζήτηση με τους Επικεφαλής της NASA: Επιστήμη και Διαστημικές αποστολές της NASA | ΔΙΑΥΛΟΣ (grnet.gr).

ιε