Η διάλεξη του κορυφαίου επιστήμονα έχει ως τίτλο: «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από την Μεγάλη Έκρηξη στις Μαύρες Τρύπες» και πραγματοποιείται μερικές μόνο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από μεγάλη ομάδα επιστημόνων της πρώτης επιτυχούς φωτογράφισης μαύρης τρύπας.

Ο καθηγητής Kip Thorne έρχεται στην Αθήνα για μία μόνο ημέρα, προσκεκλημένος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, της Ελληνικής Εταιρίας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου και των Εκδόσεων Ροπή, ενώ την επόμενη ημέρα αναμένεται να δώσει διάλεξη στην Θεσσαλονίκη (όπου και θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Α.Π.Θ). Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκδοσης στα Ελληνικά του βιβλίου του «Η Επιστήμη του Interstellar».

Τον Kip Thorne θα προλογίσει ο πρώην Διδακτορικός μαθητής του και Αναπληρωτής Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Θεοχάρης Αποστολάτος, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Μαγκλίνης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας.

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα όμως είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται στη Γραμματεία του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας και μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων. Συνολικά θα διατεθούν 310 δελτία εισόδου και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει έως 2 δελτία.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με διερμηνεία από/προς τα Ελληνικά. Έχει επίσης προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο Kip Thorne είναι ένας σπουδαίος Αμερικανός θεωρητικός Φυσικός, γνωστός για την συμβολή του στην βαρυτική φυσική και την αστροφυσική. Παλιός φίλος και συνάδελφος του Stephen Hawking και του Carl Sagan, δίδαξε ως καθηγητής στην έδρα Feynman για την Θεωρητική Φυσική του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) μέχρι το 2009 και είναι από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στις συνέπειες που έχει στην αστροφυσική η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Το 2017 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την πρωτοποριακή εργασία του στα Βαρυτικά Κύματα και τη συμβολή του στην προώθηση της κατασκευής πειραματικής διάταξης, ικανής να καταγράψει τις ανεπαίσθητες αλλοιώσεις του χωροχρόνου που προκαλούν τα Βαρυτικά Κύματα, από κοινού με τους R. Weiss και Β. Barish.

Στο βιβλίο του «Η Επιστήμη του Interstellar» ο Kip Thorne μοιράζεται τις εμπειρίες του ως Επιστημονικός Σύμβουλος της ομώνυμης ταινίας και δείχνει ότι πολλά από τα «απίστευτα» που συμβαίνουν επί της οθόνης είναι θεμελιωμένα σε αληθινή επιστήμη.

ιε