Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στο Διάστημα, SPUTNIK 1. Τιμώμενος προσκεκλημένος, ο αστροναύτης του Apollo 16, Charles Duke.

«Πριν από 50 ακριβώς χρόνια, στις 4 Οκτωβρίου 1957, μια μικρή μεταλλική σφαίρα ξεκινά το ταξίδι της στο Διάστημα, ένα ταξίδι που καταφέρνει να αλλάξει για πάντα τη ζωή του ανθρώπου. Ο Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, διέγραφε την ημέρα εκείνη μια πορεία που οδηγούσε κατευθείαν μέσα στο μεγάλο ημερολόγιο μνήμης της ανθρωπότητας».

Με τα λόγια αυτά, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ.Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης ξεκίνησε την ομιλία του στο κατάμεστο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, κατά την επίσημη πρώτη παρουσίαση της καινούργιας ψηφιακής παράστασης, με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, με τιμώμενο προσκεκλημένο τον αστροναύτη του Apollo 16, πτέραρχο Charles Duke. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Μιχάλης Λιάπης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου αναφέρθηκε στη θέσπιση του παγκόσμιου εορτασμού της εβδομάδας κατάκτησης του Διαστήματος, κάθε χρόνο στις 4-10 Οκτωβρίου, όπως ορίστηκε το 1999 από τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «από το σημαντικό αυτό εορτασμό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Έτσι, εφέτος, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη νέα μας ψηφιακή παράσταση, με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη», στα 50 χρόνια του διαστημικού έπους». Και συνέχισε τόνισε ότι «χάρις στο πρόγραμμα Apollo και το πλήθος των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων, η Σελήνη έχει πλέον πάρει τις πραγματικές της διαστάσεις: ένα ουράνιο σώμα χωρίς ατμόσφαιρα και αέρα, χωρίς νερό, χωρίς ζωή.

Προσφέρει όμως ίσως τη μελλοντική βάση εξόρμησης για τα επόμενα ταξίδια εξερεύνησης του Σύμπαντος. Μπορεί η ρομαντική πλευρά της Σελήνης να έχασε την αίγλη της, όμως ο άνθρωπος κέρδισε σε γνώση, που από τη φύση του την επιζητεί αδιάκοπα. Η εξερεύνηση της Σελήνης δεν είναι λοιπόν το τέλος του ονείρου, αλλά η αρχή του επόμενου, ενός ακόμη ?τεράστιου άλματος για την ανθρωπότητα?. Οι επιστήμονες μιλούν για την αποστολή ανθρώπων στον ΄Αρη».

Ο Charles Duke μοιράστηκε με το κοινό τη συγκλονιστική εμπειρία της επίσκεψης στη Σελήνη, την οποία περιέγραψε χαρακτηριστικά ως εξής: «τα συναισθήματα που βίωσα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, ήταν πολύ έντονα. Ήταν σα να γιορτάζεις ταυτόχρονα, τα πιο ωραία σου Χριστούγεννα, και τα πιο όμορφα γενέθλια με το καλύτερο δώρο.

Αισθανόμουν πολύ οικεία, σαν να ήμουν ?σπίτι μου?. Δουλεύοντας πάνω στο έδαφος της Σελήνης επί 72 ώρες, δεν είχα αίσθηση του κινδύνου, παρότι η παραμικρή φθορά της στολής θα σήμαινε το τέλος». Ο κ.Duke αναφέρθηκε στην εκπληκτική άποψη της Γης από τη Σελήνη, στεφανωμένης από τον κατάλευκο δακτύλιο της ατμόσφαιρας, που αιωρείται σε ένα σκοτεινό Διάστημα. Πρόκειται για ένα «κόσμημα», όπως ο ίδιος αποκαλεί τον πλανήτη μας, ο οποίος όμως από τόσο μακρυά φαίνεται εύθραστος και τρωτός, μια εντύπωση που αποτυπώθηκε στις διάσημες πλέον φωτογραφίες του «μπλε πλανήτη», οι οποίες, όπως πιστεύει ο ίδιος, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε η ψηφιακή παράσταση «Από τη Γη στη Σελήνη», ένα χρονικό των εναγώνιων προσπαθειών Σοβιετικών και Αμερικανών να πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη http://www.eugenfound.edu.gr/portal/gr/60/25640/3/1/showdoc.html. Σενάριο - σκηνοθεσία Παναγιώτης Δ.Σιμόπουλος.

Ελληνική αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός. Μουσική Σύνθεση, sound design και μείξη ήχου: Αναστάσιος Κατσάρης. Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δ.Σιμόπουλος, Γιώργος Μαυρίκος. Επιστημονική Επιμέλεια - Κείμενο αφήγησης: Διονύσης Π.Σιμόπουλος. Τεχνική Διεύθυνση: Μάνος Κιτσώνας.

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007, στη 13.00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Ευγενίδου για τα 50 χρόνια εξερεύνησης του Διαστήματος, μέρος των οποίων συνδιοργανώνεται με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Megaron Plus.

Στη συνέντευξη Τύπου από την πλευρά του Ιδρύματος Ευγενίδου συμμετείχε ο Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ.Δ.Σιμόπουλος και οι ακόλουθοι: πτέραρχος Charles Duke, καθηγητής Θανάσης Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης της NASA και ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Ινστιτούτου Enrico Fermi του πανεπιστημίου του Σικάγου στις ΗΠΑ, David Malin, διεθνώς αναγνωρισμένος αστρο-φωτογράφος και John Stoke, υπεύθυνος για τη διαχείριση του Τμήματος Άτυπης Εκπαίδευσης της Επιστήμης, του Γραφείου Δημόσιας Επικοινωνίας του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων:

Ψ οι τρεις επετειακές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Περιστύλιο 2ου ορόφου): “΄Εκθεση Αστροφωτογραφίας David Malin & Friends”, "1957-2007: Το ταξίδι του Ανθρώπου στο Διάστημα μέσα από τον ελληνικό Τύπο", από το αρχείο του συλλέκτη Κλέωνα Διονυσάτου. "Τα 17 χρόνια ερευνών του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble”. Διάρκεια και ώρες επίσκεψης εκθέσεων: Παρασκευή 5-Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007, ώρες 09.00 - 21.00, Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007, ώρες 09.00 - 13.00 και Τετάρτη 10-Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007, ώρες 09.00 - 21.00.

Ψ το πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα με τίτλο «Αναζητώντας τον Χωροχρόνο», διάρκειας 40΄, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δ. Σιμόπουλου και μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου, την οποία ερμηνεύει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Η νέα, εντυπωσιακή παράσταση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου από το Νοέμβριο 2007. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Μεγάρου Μουσικής. Επιστημονική επιμέλεια: Διονύσης Σιμόπουλος.

Ψ το Διεθνές Συνέδριο «Communicating Astronomy with the Public 2007», που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, 8 -11 Οκτωβρίου 2007, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το International Astronomical Union.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο διάσημος αστρο-φωτογράφος David Malin μίλησε για τη δουλειά του, η οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε, καθοδηγείται από την επιστήμη και παρουσιάζει μια συνεχή «τεχνολογική και καλλιτεχνική πρόκληση». Με τη χρήση της τεχνολογίας, συλλαμβάνονται φωτογραφίες που έρχονται από το τέλος του Σύμπαντος, εμφανίζοντας δεδομένα τα οποία δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι. Η ίδια η φωτογραφία, κατά τη γέννησή της στις αρχές του 19ου αιώνα, αποκάλυψε ότι ο Ήλιος είναι ένα μόνο από τα αστέρια του γαλαξία μας, ότι το σύμπαν διαστέλλεται, κι ακόμη άλλαξε την αντίληψή μας για τη Γη, αποκαλύπτοντας εικόνες ενός εύθραυστου πλανήτη.

Ο καθηγητής κ.Θανάσης Οικονόμου αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα εξερεύνησης του Διαστήματος από τη NASA, τα οποία περιλαμβάνουν τη δημιουργία διαστημικής βάσης στη Σελήνη στα επόμενα 15 χρόνια, και αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, την αποστολή του πρώτου επανδρωμένου διαστημοπλοίου στην επιφάνεια του Άρη, μετά από 15 χρόνια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία ή την Κίνα.

Ο κ.John Stoke αναφέρθηκε στη σημασία για τον άνθρωπο, της επετείου των 50 χρόνων εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, η οποία είναι ισάξια με την εφεύρεση του τροχού. Τόνισε, δε, ότι τα αποτελέσματα της διαστημικής έρευνας έχουν πολλαπλά αξιοποιηθεί και συνεχώς αξιοποιούνται σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής.

Download Our Photo Galleries

4 Οκτωβρίου 2007, 1957-2007 :Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, 4 Οκτωβρίου 2007 http://www.flickr.com/photos/12343320@N03/1489421564/
4 Οκτωβρίου 2007, 1957-2007: Το ταξίδι του Ανθρώπου στο Διάστημα μέσα από τον Ελληνικό Τύπο, από το αρχείο του συλλέκτη Κλέωνα Διονυσάτου
http://www.flickr.com/photos/12343320@N03/sets/72157602165922727
4 Οκτωβρίου 2007, Έκθεση Αστροφωτογραφίας D. Malin & Friends
http://www.flickr.com/photos/12343320@N03/sets/72157602167077217
4 Οκτωβρίου 2007, Ψηφιακή Παράσταση «Από τη Γη στη Σελήνη»
http://www.flickr.com/photos/12343320@N03/sets/72157602184117894
Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, 4 Οκτωβρίου 2007 με κεντρικό προσκεκλημένο τον Charles Duke.
http://www.flickr.com/photos/12343320@N03/sets/72157602333944183

ιε