Μια νέα μόνιμη έκθεση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο, δημιούργησαν το  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. -φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino- σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεση «Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821» θα φιλοξενείται μόνιμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πολεμικό Μουσείο.  

Η συνεργασία των φορέων αποτελεί συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι οποίες και ολοκληρώνονται με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης. Η έκθεση φωτίζει το ρόλο της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, καθώς και στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Συνδυάζοντας τη χρήση διαδραστικής τεχνολογίας για την αναπαράσταση ιστορικών πληροφοριών, η έκθεση απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, παρουσιάζοντας με εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα βιωματικό χαρακτήρα, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα και ψηφιακά εκθέματα τρισδιάστατης απεικόνισης του προγράμματος «ΜΟΡΙΑΣ ’21» - της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., καθώς και του έργου ΝΑΥΣ του Ιδρύματος Ευγενίδου -για την ανάδειξη και υλικοτεχνική τεκμηρίωση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας, μέσω ψηφιακών & VR εκθεμάτων, καθώς και 3D εκτυπώσεων, για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Τα εκθέματα παρουσιάστηκαν επίσης στην έκθεση «Τρέξε επάνω στα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. Ο αγώνας του 1821 στην θάλασσα». 

Επιπλέον, στην έκθεση φιλοξενείται πρωτότυπο περιεχόμενο από τις συλλογές της Costa Navarino και των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Τα εκθέματα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να  ζήσουν τις σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και να κατανοήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Πελοπόννησος στην έκβασή της. 

Η συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων, της TEMEΣ Α.Ε. και του Πολεμικού Μουσείου αναδεικνύει την αξία των συνεργειών και έρχεται να ενισχύσει τον κοινό στόχο, να φέρουμε την ιστορία μας πιο κοντά στο παρόν και ιδιαίτερα στους νέους.

Ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη νέα δράση που θα πραγματοποιηθεί στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται για ένα νέο θεματικό δωμάτιο, στο οποίο θα προβάλλονται, με σύγχρονα μέσα, ψηφιακά εκθέματα σχετικά με τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στην περιοχή της Πελοποννήσου. Έχει σχεδιαστεί πληρώντας κάθε επιστημονικό κριτήριο, ενώ ο προσανατολισμός της έκθεσης είναι καθαρά εκπαιδευτικός, διακρινόμενος για τη διαδραστικότητα και την πρωτοτυπία του. Είναι βέβαιο ότι οι χιλιάδες μαθητές, αλλά και οι επισκέπτες όλων των ηλικιών που έρχονται στο μουσείο κάθε χρόνο, θα γνωρίσουν πτυχές του 1821, μία κομβική στιγμή στην ιστορία του Ελληνισμού, υπό μία νέα οπτική και θα αντιληφθούν τις διαχρονικές αξίες και οικουμενικές που συμβολίζει, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία». 

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η νέα μόνιμη έκθεση ολοκληρώνει μια διαδρομή που ξεκινήσαμε το 2020 με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, με όραμα να συμβάλουμε ώστε η ιστορία μας, όχι  μόνο να μην ξεχνιέται, αλλά να αποτελεί το ισχυρότερο μάθημα για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές. Συμβάλλουμε ώστε όλοι οι Έλληνες να μάθουν και να αγαπήσουν την ιστορία μας. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με το Πολεμικό Μουσείο και το Ίδρυμα Ευγενίδου σε μια διαδραστική εμπειρία, που κάνει τους επισκέπτες μέρος της ιστορίας μας.»   

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης σημείωσε πως «η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη ώστε τα συμπεράσματα αλλα και οι νέες γνώσεις που ήρθαν στο φως από την ολοκληρωμένη προσπάθεια βαθύτερης μελέτης και κριτικής εξέτασης των γεγονότων που συνδέθηκαν με την εθνεγερσία και την πορεία προς την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους να συνεχίζουν να αποτελούν κτήμα της κοινωνίας. Το «Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821» δεν είναι μια δράση  που απλώς προκύπτει από τον επετειακό χαρακτήρα της Επανάστασης, αλλά μια πρωτοβουλία που επιβάλλεται για την κατανόηση των θεμελίων της σύγχρονης Ελλάδας.  Είναι μεγάλη μας χαρά που το έργο ΝΑΥΣ αναλαμβάνει να τεκμηριώσει και να αναδείξει με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής και εντυπωσιακών διαδραστικών ψηφιακών «εμπειριών» την  ναυτική ιστορία, όπως η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση, και καθόρισε την έκβαση του Αγώνα υπέρ των Ελλήνων». 

Το σενάριο της έκθεσης υπογράφει η Δρ. Σοφία Χανδακά, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου, που θα φιλοξενήσει την έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο το γραφείο Αrchitectonofilia, την επιμέλεια της ψηφιακής εμπειρίας έχει η εταιρεία Cage, ενώ τον γραφιστικό σχεδιασμό και επιμέλεια ανέλαβε το γραφείο Enarte.
 

Πληροφορίες για τους συντάκτες:  

Σχετικά με το Πολεμικό Μουσείo 

Το Πολεμικό Μουσείο φέρνει τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με την ιστορία του Ελληνισμού, παρουσιάζοντας πολεμικά κειμήλια, που χρησιμοποιήθηκαν στις διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και διασώθηκαν στον χρόνο. Εκτίθενται όπλα, στολές, παράσημα, γλυπτά, πίνακες, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, χάρτες, γραφήματα και διοράματα. Στόχος είναι η πληρέστερη κατανόηση της πολεμικής ιστορίας των Ελλήνων από την οποία αντλούνται πολύτιμα διδάγματα και πρότυπα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτισμικής του προσφοράς, το  Μουσείο διαθέτει εργαστήρια συντήρησης κειμηλίων, ενώ μέσα από τα αρχείου του προκρίνει την έρευνα και την τεκμηρίωση των διαφόρων ιστορικών περιόδων του Έθνους μας. Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζονται και προσωπικές συλλογές διαφόρων προσωπικοτήτων, με επιφανέστερη όλων τη Συλλογή Πέτρου Σαρόγλου, η οποία περιλαμβάνει όπλα και πολεμικά εξαρτήματα διαφόρων εποχών από όλο τον κόσμο. 

Σχετικά με το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

Σχετικά με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Ο Όμιλος ΤΕΜΕΣ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών και οικιστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών. H Costa Navarino αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές ανάπτυξης σε συνολική έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, signature γήπεδα γκολφ, πολυτελείς κατοικίες και πλήθος δραστηριοτήτων για κάθε εποχή του χρόνου. Ο Όμιλος ΤΕΜΕΣ ελέγχει την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια ενός ιστορικού ακινήτου-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μετατρέπεται σε έναν νέο προορισμό πόλης. Επίσης, o Όμιλος έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Lamda Development Α.Ε. και κατέχει την πλειοψηφία σε δύο εταιρίες που ίδρυσαν από κοινού, για την ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων, στο εμβληματικό έργο του The Ellinikon. 

Σχετικά με το Ίδρυμα Ευγενίδου 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα. Από την ίδρυση του, το 1956 μέχρι σήμερα  υπηρετεί την αποστολή του να παρέχει στη νεολαία συστηματικές αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου σε φυσικό και εικονικό περιβάλλον για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για τα εφαρμοσμένα επαγγέλματα του τεχνικού τομέα. Το Ίδρυμα Ευγενίδου θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική την ευαισθητοποίηση για αυτά τα επαγγέλματα από την μικρή τους ηλικία για αυτό και οι δράσεις που είναι εστιασμένες κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Οι δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου με την λειτουργία του Πλανηταρίου, της διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, εργαστηρίων επιστήμης, της ανανεωμένης Βιβλιοθήκης του, του Συνεδριακού Κέντρου, την έκδοση εκατοντάδων τίτλων βιβλίων, την χορήγηση υποτροφιών αλλά και σημαντικών δωρεών για την κάλυψη αναγκών της ελληνικής πολιτείας έχουν στόχο να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού στην πολύπλευρη εκπαίδευση των  νέων για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις επαγγελματικές βαθμίδες.

Παράλληλα, είναι ο θεσμικός εταίρος και βασικός συνομιλητής της Ελληνική Πολιτείας γύρω από τα ζητήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, με πολύ μεγάλη παράδοση στην ναυτική εκπαίδευση παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σχεδιάζοντας τις νέες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και καινοτομίες που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. 

Πληροφορίες για τα επετειακά προγράμματα: 

ΜΟΡΙΑΣ’21

Μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος  Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και  Δήμους της περιοχής. Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. έχουν αναπτύξει από το 2021 το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία προς τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες με επίκεντρο τηε Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.  Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», το πρόγραμμα αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική  σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, μέσα από θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (www.morias21.com)

ΝΑΥΣ

Tο έργο ΝΑΥΣ  είχε ως στόχονα τεκμηριώσει και να αναδείξει με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής και εντυπωσιακών διαδραστικών ψηφιακών «εμπειριών» την πλούσια ελληνική ναυπηγική παράδοση και την σπουδαία ναυτική ιστορία. Ξεκινώντας με δεδομένο ότι η ναυπηγική, η ναυτική τέχνη και η ναυτοσύνη αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της Ελλάδας, η οποία είναι στενά συνυφασμένη με τη θάλασσα, το έργο ΝΑΥΣ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πολλά και ποικίλα πλοία και σκάφη που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ανά τους αιώνες για διαφορετικούς σκοπούς και χρήσεις αναγνωρίζοντας ότι τα ναυπηγήματα αυτά συγκροτούν ένα μεγάλο μέρος τη ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης της χώρας μας. Για το έργο αυτό συνεργάστηκαν έξι φορείς από την Ελλάδα με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και ΕπιστημονικόΥπεύθυνοτο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. - Συμμετείχαν επίσης ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) / Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, η εταρεία Green Maritime Technologies (GMT), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) / Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ). To έργο ΝΑΥΣ  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-05103) (www.e-navs.eu).

ιε