Οι ωκεανοί εκπέμπουν SOS

Η ημερίδα «Ανθρωπογενείς επιδράσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα» γίνεται με αφορμή την έλευση του ερευνητικού ιστιοφόρου TARA, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το Ίδρυμα TARA Océan έχει στο επίκεντρό του τη μελέτη των ωκεανών, ειδικότερα υπό το πρίσμα των οικολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Οι ωκεανοί αποτελούν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον μας. Είναι κρίσιμο να τους αποκρυπτογραφήσουμε, να τους κατανοήσουμε και να μελετήσουμε πώς εμείς τους επηρεάζουμε. Τα δύο τελευταία έτη, το σκάφος TARA βρίσκεται σε μια ερευνητική αποστολή (TREC) μελετώντας τα παράκτια οικοσυστήματα της Ευρώπης, με σκοπό τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής και την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους θαλάσσιους οργανισμούς.

Στις 17 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν επιστήμονες της θάλασσας, να ενημερωθούν για τον άγνωστο κόσμο των ωκεανών, να ανακαλύψουν την αποστολή και το πλήρωμα του ερευνητικού πλοίου TARA και να παρακολουθήσουν ζωντανά πειράματα που αφορούν τον κόσμο του νερού.

Πρόγραμμα ημερίδας

18:00-18:30 προβολή video συνέντευξης με ερευνητές του TARA

Μέλη του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας επισκέφθηκαν το ερευνητικό πλοίο και συνομίλησαν με ερευνητές της αποστολής. Ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια που βρίσκονται στο σκάφος, συζήτησαν για τους ωκεανούς, πήραν πληροφορίες για την ερευνητική αποστολή, για τα μέχρι τώρα συμπεράσματά της αλλά και για τη ζωή των ερευνητών εν πλω.

18:30-19:00 «Καινοτόμος Ωκεανογραφική επιστήμη, στο σκάφος TARA»

Ομιλία, Romain Trouble, Εκτελεστικός Διευθυντής Tara Ocean Foundation

Εδώ και είκοσι χρόνια, το Ίδρυμα Tara Ocean μαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες, αναπτύσσει καινοτόμο και πρωτότυπη, ανοιχτή έρευνα στην επιστήμη των ωκεανών, με στόχο την καλύτερη κατανόηση αυτού του σύνθετου οικοσυστήματος, την πρόβλεψη των κλιματικών επιπτώσεων και την προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτό το καλοκαίρι η αποστολή TARA Europa (TREC), που γίνεται κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτογραμμών, φέρνει το ιστιοφόρο TARA στην Ελλάδα για τη μελέτη των ανθρώπινων επιδράσεων στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Όπου και να ζει κανείς, το μέλλον του εξαρτάται από το μέλλον των ωκεανών.

19:10-19:40 «Παρατηρώντας τους ωκεανούς από το Διάστημα: Επίδραση της Υπερθέρμανσης στα Θαλάσσια Οικοσυστήματα»

Ομιλία, Δρ. Διονύσης Ραΐτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας ΕΚΠΑ

Καθώς το κλίμα της Γης αλλάζει, οι ωκεανοί αναμένεται να  ζεσταθούν, να γίνουν πιο αλμυροί και πιο ολιγοτροφικοί. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και ανταποκρίνονται τα οικοσυστήματα στις παγκόσμιες ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως η υπερθέρμανση των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η πρόβλεψη της μελλοντικής τους εξέλιξης, απαιτεί διερεύνηση της ιστορικής και τρέχουσας κατάστασής τους. Ωστόσο, η γνώση μας σε μακροπρόθεσμη κλίμακα για τη βιολογική δυναμική στα θαλάσσια οικοσυστήματα περιορίζεται από ανεπαρκείς, τόσο χρονικά όσο και χωρικά, μετρήσεις πεδίου. Η βελτίωση της κατανόησής μας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους παρατήρησης. Οι δορυφορικοί αισθητήρες παρατηρούν συστηματικά τη Γη για δεκαετίες, παρέχοντας ένα οικονομικό μέσο για την ανίχνευση βιοφυσικών αλληλεπιδράσεων μεγάλης κλίμακας. Η παρουσίαση διερευνά τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης των ωκεανών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, με έμφαση ιδιαίτερα στο πλαγκτόν, τα ψάρια και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα με δεδομένα πεδίου και εργαστηριακές μετρήσεις.

19:50-20:30  Τα μυστικά του νερού – Science Show

Μυρτώ Μπότσιου, Mαρία Ντερτιλή - βιολόγοι Κέντρου Επιστήμης & Τεχνολογίας

Πώς καταλήγουν οι ρύποι στο νερό; Γιατί επιμένουν να παραμένουν στα ύδατα;

Τι είδους ρύπους συναντάμε στις θάλασσες και με ποιους τρόπους οι άνθρωποι επιδρούν στην αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν στους ωκεανούς και στην ποικιλία των οργανισμών που ζουν εκεί; Ένα επιστημονικό σόου από το Κέντρο Επιστήμης & Τεχνολογίας, προορισμένο να διαφωτίσει αυτά τα ερωτήματα μέσα από την πραγματοποίηση πειραμάτων, ζωντανά.

κετ