β
Πάμε στον πλανήτη Άρη;
Ένα πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης, με την επιστημονική υποστήριξη του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου | Ηλικίες: 12-15 (A' έως Γ’ Γυμνασίου)
Απαραίτητη στα τηλέφωνα 210 9469631, 47
Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ. & Σάβ.: 8:30-16:00
Πέμ.: 12:00-20:00
Ηλικίες 12-15 ετών (A’, B’ και Γ΄ Γυμνασίου)
90 λεπτά
Δημήτρης Κουρουβακάλης
Κατερίνα Πετροπούλου
Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής Πλανηταρίου
25 παιδιά
Με αφορμή την προσεδάφιση του Rover Perseverance της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιούργησε ένα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να εξερευνήσουμε μαζί τα μυστικά του «κόκκινου πλανήτη».
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες, έχοντας ως αποστολή τη συμπλήρωση ενός παιχνιδιού ερωτήσεων σχετικά με τον πλανήτη, αναζητούν και εντοπίζουν τις κατάλληλες απαντήσεις σε πηγές που έχουν ελεγχθεί και συμπεριληφθεί στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ευγενίδου (κείμενα, άρθρα, βιβλία, βίντεο κ.ά.).
Πότε έγινε η πρώτη αποστολή προς τον Άρη; Υπάρχει νερό στον «κόκκινο πλανήτη»; Γίνονται σεισμοί εκεί; Από τι αποτελείται η ατμόσφαιρά του; Ποιες περιοχές του είναι πιο φιλικές για να φιλοξενήσουν μελλοντικές αποστολές;
Αλλά και…
Τι εννοούμε όταν λέμε «έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες»; Πώς αξιολογούμε επιστημονικές πηγές;
Απαντήσεις σε αυτές, αλλά και σε άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, θα ανακαλύψουμε με ευχάριστο τρόπο στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος αποτελεί από μόνος του ολοκληρωμένη πηγή με ποικιλία αξιόπιστων επιστημονικών πληροφοριών.
Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Δρα. Μάνο Κιτσώνα, ο οποίος αναλύει περαιτέρω ζητήματα σχετικά με τον κόκκινο πλανήτη και απαντά σε ερωτήματα και απορίες τους.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενασχόληση και εμβάθυνση των συμμετεχόντων στην επιστήμη της Αστρονομίας- Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις των διαστημικών αποστολών και οχημάτων στον πλανήτη Άρη, η κατανόηση θεμάτων που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη, όπως και η καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης και εντοπισμού της κατάλληλης πληροφορίας σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, η κράτηση θέσης όμως είναι απαραίτητη στα τηλέφωνα 210 9469631, 47, τόσο για το κοινό, όσο και για σχολικές ομάδες.
Ημέρες και ώρες κρατήσεων:
Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ. & Σάβ.: 8:30-16:00
Πέμ.: 12:00-20:00
Ειδικά για το κοινό, απαιτείται η συμπλήρωση της αίτησης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.
Τα εργαστήρια διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Microsoft Teams.
Image_credits: NASA
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται online και δια ζώσης.
β