επ
Engineer
Δέκα «προκλήσεις» Εφαρμοσμένης Μηχανικής για εφαρμογή στην σχολική τάξη.
Στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ENGINEER έχουν αναπτυχθεί δέκα διαφορετικές «προκλήσεις» πάνω σε διαφορετικά πεδία της Εφαρμοσμένης Μηχανικής.
Oι «προκλήσεις» είναι διδακτικές ενότητες/μαθήματα και αποτελούν μία χρήσιμη εργαλειοθήκη για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να παρουσιάσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό στην σχολική τάξη. Με τον τρόπο αυτόν οι μαθητές/τριες εισάγονται στην Εφαρμοσμένη Μηχανική από πολύ νωρίς, αναπτύσσουν γνώσεις και δεξιότητες και μπορούν να βοηθηθούν στην επιλογή των σχετικών μαθημάτων στο Λύκειο.
Οι «προκλήσεις» της Εφαρμοσμένης Μηχανικής απευθύνονται σε μαθητές/τριες Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου. Η κάθε μία από αυτές έχει σχεδιαστεί από κέντρα επιστημών–μουσεία δέκα διαφορετικών χωρών (μία «πρόκληση» από κάθε χώρα) σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι μαθητικές ομάδες ακολουθώντας μία διαδικασία 5 βημάτων («ρώτησε», «φαντάσου», «σχεδίασε», «δημιούργησε», «βελτίωσε») χρησιμοποιούν αρχές της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, προκειμένου να λύσουν ένα απλό πρακτικό πρόβλημα, για παράδειγμα να κατασκευάσουν ένα μικρό ανεμόπτερο, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει μηνύματα από τον έναν στον άλλο ή ένα σύστημα ποτίσματος φυτών. Κάθε «πρόκληση» ξεκινά με την διερεύνηση του προβλήματος από τους μαθητές και την «ανακάλυψη» από αυτούς της επιστήμης που χρειάζεται να γνωρίζουν για να το λύσουν. Στην συνέχεια οι μαθητές χρησιμοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν με σκοπό να σχεδιάσουν τις κατάλληλες λύσεις που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του προβλήματος.
Το έργο ENGINEER βασίζεται στο εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο του εκπαιδευτικού προγράμματος Engineering is Elementary (EiE), το οποίο αναπτύχθηκε από το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης και σήμερα εφαρμόζεται σε πολλές από τις πολιτείες των Η.Π.Α.
Οι «προκλήσεις» της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, καθώς και οι αντίστοιχοι οδηγοί για τον εκπαιδευτικό είναι οι ακόλουθοι:
- Κρατήστε τα πράγματά σας έξω από το νερό! Σχεδιάστε την δική σας πλωτή πλατφόρμα (Ελλάδα).
- Βαθιές ανάσες. Σχεδιασμός μίας συσκευής για τη μέτρηση του όγκου εκπνοής (Ισραήλ).
- Δημοφιλείς Μηχανικοί. Γίνε σχεδιαστής μηχανών (Γαλλία).
- Λεπτή ισορροπία. Κατασκευή ενός αιωρούμενου γλυπτού (Γερμανία).
- «Παιχνιδιάρικα πόδια». Μονώστε ένα ζευγάρι παπούτσια για τον χειμώνα (Δανία).
- Ως το γόνατο. Σχεδιασμός και κατασκευή μίας λίμνης (Ιταλία).
- Φτάστε ψηλά. Κατασκευή ενός ανεμόπτερου με απλά υλικά καθημερινής χρήσης (Ηνωμένο Βασίλειο).
- Γλυκιά μελωδία. Σχεδιασμός και δημιουργία μίας πηγής ήχου (Ολλανδία).
- Υποστήριξη της ζωής. Άμεση ροή νερού σε φυτά (Τσεχία).
- Σούπερ ρουφήχτρα. Σχεδιασμός μίας μηχανής για τον καθαρισμό των απορριμμάτων (Σουηδία).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου: www.engineer-project.eu ή να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 210 94 69 626 και στο email: projects@eef.edu.gr.
Σημείωση: Την ευθύνη για την ανάπτυξη του περιεχομένου της κάθε ενότητας έχει ο εταίρος του προγράμματος από την αντίστοιχη χώρα.
Το έργο ENGINEER έλαβε χρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο (7ο ΠΠ) Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νο 288989).
επ