νε
Ιστορικό
Μισός αιώνας προσφοράς στη ναυτική εκπαίδευση
Το Ίδρυμα Ευγενίδου δραστηριοποιείται εδώ και 60 χρόνια στην ναυτική εκπαίδευση.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 1957, έναν μόλις χρόνο μετά την σύστασή του, στην τελετή παράδοσης του πρώτου βιβλίου του Ιδρύματος (Μαθηματικά για τον Τεχνίτη) στον Υπουργό Βιομηχανίας, η Μαριάνθη Σίμου, αδελφή του Ευγένιου Ευγενίδη και διοικήτρια-διαχειρίστρια του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανακοίνωσε ότι ο Ευγενίδης διέθεσε στους νέους της πατρίδας του μεγάλο μέρος της περιουσίας του.
Στην ίδια τελετή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων Αλέξανδρος Παππάς ανακοίνωσε ότι τα υπό έκδοση βιβλία, τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν αρτιότερα σε περιεχόμενο και εμφάνιση, αλλά και προσιτά και στους πλέον άπορους μαθητές, περιλαμβάνουν και βιβλία για τους μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού.
Τον 1958, με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καταρτίσθηκε επιτροπή με σκοπό την μελέτη και συγγραφή βιβλίων τεχνικής εκπαίδευσης Εμπορικού Ναυτικού, τα οποία θα εισάγονταν ως εκπαιδευτικά κείμενα στις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΔΣΕΝ) και στις Ιδιωτικές σχολές μηχανικών που είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ).
Τα βιβλία θα εκδίδονταν με δαπάνες του Ιδρύματος Ευγενίδου και θα διατίθεντο στους μαθητές αντί συμβολικού ποσού. Την σχετική πρόταση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας είχε υποβάλει προσωπικώς η διοικούσα το Ίδρυμα Ευγενίδου Μαριάνθη Σίμου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Ναυτική Εκπαίδευση της Ελλάδος μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ το σχετικό video από την εκπομπή "ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ".
Εντωμεταξύ, το Ίδρυμα είχε προγραμματίσει την χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές της Β’ τάξης των νυχτερινών επαγγελματικών σχολών, οι οποίοι επιλέγονταν κάθε χρόνο, κατόπιν διαγωνισμού, και αποστέλλονταν σε μεγάλα εργοστάσια και ναυπηγεία του εξωτερικού για μετεκπαίδευση στην ειδικότητά τους.
Το Ίδρυμα κατέβαλλε σε αυτούς όλες τις δαπάνες των σπουδών τους και τα δίδακτρα για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας της χώρας για την οποία προορίζονταν. Μέχρι το 1960 βρίσκονταν στο εξωτερικό 30 περίπου υπότροφοι του Ιδρύματος μετεκπαιδευόμενοι στις ειδικότητες των ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων, μηχανικών εμπορικού ναυτικού, γεωπόνων κ.λπ.
"Ευγένιος Ευγενίδης"
Εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος
Το 1959, η Μαριάνθη Σίμου προσέφερε ένα σημαντικό ποσό για την αγορά ιστιοφόρου σκάφους προς μετεκπαίδευση των μαθητών των σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Πρόκειται για το «Ευγένιος Ευγενίδης», το οποίο απέκτησε το ελληνικό Δημόσιο 6 χρόνια μετά.
Ναυτικό μετάλλιο
Την ίδια χρονιά το ΥΕΝ απένειμε το Ναυτικό Μετάλλιο Α΄ τάξης στη Μαριάνθη Σίμου «διά τας όλως εξαιρέτους προς την Ναυτικήν Εκπαίδευσιν υπηρεσίας της».
Το 1963 η Σίμου αποφάσισε την αγορά βραβείων σε πρωτεύσαντες αποφοιτούντες μαθητές των ΔΣΕΝ Ασπροπύργου. Τα βραβεία αυτά δόθηκαν και το 1965 και το 1966.
Δίπλωμα τιμής και Χρυσό μετάλλιο
από την Σχολή Ναυπηγών Πειραιώς
Το 1964 απονεμήθηκε στην Μ. Σίμου δίπλωμα τιμής και Χρυσό μετάλλιο από την Σχολή Ναυπηγών Πειραιώς για την προαγωγή της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ το 1965 το Ίδρυμα έλαβε το Χρυσούν Μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών.
Τον Ιούνιο του 1966 το Ίδρυμα Ευγενίδου ανέλαβε την συγγραφή και έκδοση των σχολικών βιβλίων για τους μαθητές των ΔΣΕΝ και τον Ιούνιο του 1967 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο (Μαθήματα Αγγλικής) της σειράς των διδακτικών κειμένων τα οποία απευθύνονταν προς αυτούς.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του προς την Μ. Σίμου, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη αυτή συμβολή του Ιδρύματος στο έργο της ναυτικής εκπαίδευσης.
Έκτοτε...
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ήδη από την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνέβαλε σημαντικά στη ναυτική εκπαίδευση με βιβλία, υποτροφίες, δωρεές και βραβεία.
Έκτοτε, έχουν συγγραφεί και εκδοθεί συνολικά 137 διδακτικά βιβλία για τη Ναυτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα από το 1990 χορηγούνται υποτροφίες σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες δωρεές σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
νε