ιε
Η επετειακή έκθεση
«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης» 1821. Ο Αγώνας στην Θάλασσα
Η Έκθεση που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ανέδειξε, μέσα από την προβολή αρχειακών τεκμηρίων, μουσειακών κειμήλιων και ψηφιακών εφαρμογών την συμβολή και το ρόλο του εμπορικού και πολεμικού στόλου αλλά και των εμβληματικών ναυτικών προσωπικοτήτων του Αγώνα στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Η έκθεση στηρίχθηκε σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και μουσειακά αντικείμενα που προήλθαν από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία διαφυλάσσουν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης , από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης (Ιταλία) αλλά και από την προσωπική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου.
Τα τεκμήρια πλαισιώθηκαν από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών αναπτύχθηκαν ακριβείς ψηφιακές αποτυπώσεις, σχέδια και εικονικές περιηγήσεις των πλοίων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, δημιούργησε ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές.
Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης είχε ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους και καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης. Το σενάριο και την συγγραφή των κειμένων επιμελήθηκε η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε) και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Τζελίνα Χαρλαύτη. Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Architectonofilia” και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισίωσε την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε περισσότερο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό αναφορικά με την έκθεση.
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ευπρόσδεκτοι. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή και Χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο 6985 903381 ή στο e-mail: logistics@eef.edu.gr.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.
ιε